Inleiding

Als je in Europa wilt vliegen met een drone van 250 gram of meer, dan is het voor je verplicht om het EU Dronebewijs te behalen. Wat zijn de totale kosten voor het behalen van het EU Dronebewijs? Dat lichten wij op deze pagina toe.

Wat zijn de kosten?

De kosten van het EU Dronebewijs bestaan uit de kosten voor de opleiding en voor het examen. Daarnaast komen er nog enkele overige zaken bij kijken. We geven je graag een transparant beeld van de totale kosten voor het EU Dronebewijs.

Samengevat, bestaan de totale kosten van het EU Dronebewijs uit de kosten voor de opleiding, 10 euro voor het aanvragen van een certificaat bij de RDW (vijf jaar geldig) en 23 euro voor de aanvraag van het exploitantnummer. Dit nummer dien je elk jaar opnieuw te verlengen. De kosten voor een verlenging zijn 13 euro.

De prijs van het certificaat en jouw examen zijn afhankelijk van het type certificaat.

Welke verschillende certificaten zijn er?

Ben je geïnteresseerd in zowel het Basiscertificaat A1-A3 als het Aanvullende certificaat A2? Dan kun je kiezen voor de optie van beide certificaten in één bundel. De kosten van opleiding en examen zijn 199 euro.

Heb je een drone vanaf 250 gram? Dan ben je mogelijk geïnteresseerd in het Basiscertificaat A1-A3. De kosten van de drone opleiding en het examen zijn 99 euro.

Ben je reeds in het bezit van het Basiscertificaat A1-A3 en ben je ook geïnteresseerd in het Aanvullende certificaat A2? Dan kun je ervoor kiezen om het Aanvullende certificaat A2 los te bestellen en zo jouw EU Dronebewijs compleet te maken. De kosten van de opleiding en het examen zijn 99 euro.

Weet je nog niet welk certificaat je nodig hebt? Kijk dan eens in onze keuzehulp en zie direct welke opleiding voor jou geschikt is.

Welke kosten zijn er?

Heb je een duidelijk idee van het kostenplaatje en wil je het EU Drone certificaat graag behalen? Bestel dan nu jouw drone opleiding bij Drone Class en maak gebruik van:

 • Gratis naslagwerk
 • €15,- korting op de WA verzekering bij Flight Deck
 • Voordelig geprijsde vlieglessen
 • Uitstekende klantenservice
 • Onbeperkt gratis herexamens
Bestel het EU Dronebewijs

Veelgestelde vragen

 • Hoe ziet het examen eruit?

  Het Basiscertificaat A1-A3 examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Voor het Aanvullende certificaat A2 examen maak je 30 meerkeuzevragen. Daarbij kun je kiezen om het examen online of op locatie met pen en papier te maken.

 • Is het mogelijk om eventueel te herkansen?

  Zodra je start met de opleiding gaat de abonnementsperiode van 30 dagen in. Binnen deze abonnementsperiode is het mogelijk om het examen oneindig gratis te herkansen. Geen extra kosten dus. Dat geldt voor zowel het Basiscertificaat A1-A3 als het Aanvullende certificaat A2.

 • Bij wie vraag ik mijn EU Dronebewijs straks aan?

  Na het succesvol afronden van jouw examen vraagt u zelf het EU Dronebewijs aan bij de RDW. Voor € 10,- kosten per certificaat regelen zij de afgifte voor jou.

 • Moet ik mijzelf nog registreren als drone piloot?

  Ja, dit is verplicht voor drones vanaf 250 gram of lichtere drones met een camera. Je registreert zich bij de RDW. U betaalt eenmalig € 23,- aan kosten, daarna vervolgens jaarlijks € 13,- aan kosten.

 • Is een WA verzekering voor mijn toestel verplicht?

  Wij raden je zeker aan om jouw drone te verzekeren. Het is echter pas verplicht bij toestellen vanaf 20 kilo. De kosten variëren per verzekeraar.