Inleiding

Wilt u in Europa vliegen met een drone van 250 gram of meer? Dan is het voor u verplicht om het EU Dronebewijs te behalen. Zit u nog met vragen als: ‘Wat is het EU Dronebewijs’ of ‘Hoe kan ik mijn EU Dronebewijs halen?’. We beantwoorden uw vragen graag!

Wat is het EU Dronebewijs?

Het EU Dronebewijs bestaat uit twee certificaten voor particulieren en professionele drone piloten. Vanaf 250 gram is het verplicht om te beschikken over het drone basiscertificaat A1-A3. Hiermee mag u met drones van 250 gram tot 500 gram vliegen in bebouwde omgeving.

Indien gewenst, kunt u hierna het aanvullende certificaat A2 behalen, waarmee u ook met drones van 500 gram tot 2 kilo mag vliegen in een bebouwde omgeving.

Drone regels

Met het EU Dronebewijs vliegt u standaard in de open categorie. Dit betekent dat u altijd de drone in het zicht houdt, niet hoger vliegt dan 120 meter en met drones vanaf 500 gram niet boven of zeer dichtbij mensen.

Waarom heeft u een EU Dronebewijs nodig?

Sinds 31 december 2020 is het bij drones vanaf 250 gram in Europa, Zwitserland, IJsland en Noorwegen verplicht om over een EU Dronebewijs te beschikken. De aanleiding voor deze wetgeving, is dat elke dronepiloot dient te beschikken over de basiskennis van het drone vliegen.

In de drone cursussen van Drone Class leert u over deze basisprincipes en regels voor het vliegen met een drone. Dit doet u via een fijne, digitale leeromgeving. U kunt deze leermodules binnen 30 dagen, maar op uw eigen tempo doornemen. Vervolgens wordt uw kennis over het drone vliegen getoetst tijdens een examen. Als u het examen behaald heeft vraagt u het EU Dronebewijs gemakkelijk aan bij de RDW en kunt u veilig en verantwoord met uw drone vliegen in de hele EU.

Hoe kan ik mijn EU Dronebewijs halen?

Beide certificaten haalt u door bij Drone Class een online opleiding te volgen en het examen te halen. Daarna kunt u het drone certificaat bij de RDW aanvragen.

Bestel uw opleiding en maak gebruik van:

 • Gratis naslagwerk
 • €15,- korting op de WA verzekering bij Flight Deck
 • Voordelig geprijsde vlieglessen
 • Uitstekende klantenservice
 • Onbeperkt gratis herexamens
Bestel het EU Dronebewijs

Veelgestelde vragen

 • Hoe ziet het examen eruit?

  Het Basiscertificaat A1-A3 examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Voor het Aanvullende certificaat A2 examen maakt u 30 meerkeuzevragen. Daarbij kunt u kiezen om het examen online of op locatie met pen en papier te maken.

 • Is het mogelijk om eventueel te herkansen?

  Zodra u start met de opleiding gaat de abonnementsperiode van 30 dagen in. Binnen deze abonnementsperiode is het mogelijk om het examen oneindig gratis te herkansen. Dat geldt voor zowel het Basiscertificaat A1-A3 als het Aanvullende certificaat A2.

 • Bij wie vraag ik mijn EU Dronebewijs straks aan?

  Na het succesvol afronden van uw examen vraagt u zelf het EU Dronebewijs aan bij de RDW. Voor € 10,- per certificaat regelen zij de afgifte voor u.

 • Moet ik mijzelf nog registreren als drone piloot?

  Ja, dit is verplicht voor drones vanaf 250 gram of lichtere drones met een camera. U registreert zich bij de RDW. U betaalt eenmalig € 23,-, waarna u vervolgens jaarlijks € 13,- betaalt.

 • Is een WA verzekering voor mijn toestel verplicht?

  Wij raden u zeker aan om uw drone te verzekeren. Het is echter pas verplicht bij toestellen vanaf 20 kilo.

Experts in drone opleidingen

Drone Class is een gespecialiseerd opleidingsbedrijf in de drone industrie. Een erkende en ervaren opleider voor drone piloten.

Drone Class biedt opleidingen aan voor bedrijven, gemeenten, scholen en particulieren. Vanuit de ervaring met het ontwikkelen van opleidingen en trainingen en de passie voor het vliegen met drones, is de perfecte mix gevonden voor een professionele en toegankelijke opleiding. Daarbij combineert Drone Class vakkennis met de kunst van het uitleggen.

Vanuit Duiven verzorgt Drone Class voor de Benelux en Europa de online opleidingen voor vliegen in de open en specifieke categorie. 

Meer over ons