Inleiding

Wil je in Europa vliegen met een drone van 250 gram of meer? Dan is het verplicht om het EU Dronebewijs te behalen. Zit je nog met vragen als: ‘Wat is het EU Dronebewijs’ of ‘Hoe kan ik mijn EU Dronebewijs halen?’. We beantwoorden jouw vragen graag!

Wat is het EU Dronebewijs?

Het EU Dronebewijs bestaat uit twee certificaten voor particulieren en professionele drone piloten. Vanaf 250 gram is het verplicht om te beschikken over het drone basiscertificaat A1-A3. Indien gewenst, kun je hierna het aanvullende certificaat A2 behalen, waarmee je ook drones een C2 label mag vliegen in een bebouwde omgeving.

Drone regels

Met het EU Dronebewijs vlieg je standaard in de open categorie. Dit betekent dat je altijd de drone in het zicht houdt, niet hoger vliegt dan 120 meter en met drones vanaf 500 gram niet boven of zeer dichtbij mensen.

Waarom heb je een EU Dronebewijs nodig?

Sinds 31 december 2020 is het bij drones vanaf 250 gram in Europa, Zwitserland, IJsland en Noorwegen verplicht om over een EU Dronebewijs te beschikken.

In de drone cursussen van Drone Class leer je over deze basisprincipes en regels voor het vliegen met een drone. Dit doe je via een fijne, digitale leeromgeving. Je kunt deze leermodules binnen 30 dagen op eigen tempo doornemen. Vervolgens wordt jouw kennis over het drone vliegen getoetst tijdens een examen. Als je het examen behaald hebt vraag je het EU Dronebewijs gemakkelijk aan bij de RDW en kun je veilig en verantwoord met jouw drone vliegen in de hele EU.

Hoe kan ik mijn EU Dronebewijs halen?

Beide certificaten haal je door bij Drone Class een online opleiding te volgen en het examen te halen. Daarna kun je het drone certificaat bij de RDW aanvragen.

Bestel uw opleiding en maak gebruik van:

 • Gratis naslagwerk
 • €15,- korting op de WA verzekering bij Flight Deck
 • Voordelig geprijsde vlieglessen
 • Uitstekende klantenservice
 • Onbeperkt gratis herexamens
Bestel het EU Dronebewijs

Veelgestelde vragen

 • Hoe ziet het examen eruit?

  Het Basiscertificaat A1-A3 examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Voor het Aanvullende certificaat A2 examen maak je 30 meerkeuzevragen.

 • Is het mogelijk om eventueel te herkansen?

  Zodra je start met de opleiding gaat de 30 dagen toegang in. Binnen deze periode is het mogelijk om het examen gratis te herkansen. Dat geldt voor zowel het Basiscertificaat A1-A3 als het Aanvullende certificaat A2.

 • Bij wie vraag ik mijn EU Dronebewijs straks aan?

  Na het succesvol afronden van het examen vraag je zelf het EU Dronebewijs aan bij de RDW. Voor € 10,- per certificaat regelen zij de afgifte.

 • Moet ik mijzelf nog registreren als drone piloot?

  Ja, dit is verplicht voor drones vanaf 250 gram of lichtere drones met een camera. Je registreert zich bij de RDW. Je betaalt eenmalig € 23,- waarna je vervolgens jaarlijks € 13,- betaalt voor verlenging.

 • Is een WA verzekering voor mijn toestel verplicht?

  Wij raden zeker aan om jouw drone te verzekeren. Het is echter pas in Nederland verplicht bij toestellen vanaf 20 kilo of operaties in de specifieke categorie.

In de praktijk

Onze DJI Dock is in augustus 2023 geïnstalleerd en wordt onderhouden door DroneLand in Almere. Wij zijn de eerste onderneming en vliegschool in Nederland, die met deze technologie werkt. Onze voorsprong in productkennis en vaardigheden om met FlightHub 2 te opereren zetten wij graag in voor uw organisatie.

In Duiven kunt u de DJI Dock met DJI M30T in werking zien. Wij vliegen BVLOS op basis van een bedrijfsvergunning van de ILT. Dit betekent dat onze routes vooraf zijn goedgekeurd en hiermee tonen wij aan dat BVLOS operaties in ons land mogelijk zijn.

De toepassing van de dronebox zien wij voor branches, waarin inspecties en automatische controles relevant zijn.

Lees meer