Drone vliegen Nederland

Is uw drone zwaarder dan 250 gram dan bent u verplicht om een EU drone bewijs te behalen voordat u gaat drone vliegen. Het EU dronebewijs bestaat uit twee certificaten, het basiscertificaat (A1/A3) en het aanvullende certificaat (A2). Het verschil tussen deze Eu drone bewijzen is waar u met de drone mag gaan vliegen. Dit is ook afhankelijk van het gewicht van uw drone, niet elke drone mag onder het aanvullende certificaat vliegen. Hieronder is het verschil tussen beide certificaten uitgelegd.

Waar mag je met een drone vliegen in Nederland?

Er zijn veel mooie locaties in Nederland waar u met een drone mag vliegen. Met een drone kunt u Nederland op een andere manier vastleggen. Wij hebben de 10 mooiste drone locaties in Nederland verzameld. Deze drone locaties liggen allemaal buiten de no-fly zones en hier mag u als dronepiloot met je drone vliegen.

Toch zijn er een aantal basisregels waar elke dronepiloot aan moet voldoen als hij gaat drone vliegen. We hebben voor u een overzicht gemaakt van deze basisregels. Uiteraard zijn er nog veel meer omstandigheden waar u rekening mee moet houden als u gaat dronevliegen. Dit leer je allemaal in de opleiding voor het dronebewijs.

 • Is uw drone boven de 250 gram dan moet u in bezit zijn van een EU Drone bewijs
 • U mag in Nederland maximaal 120 meter hoog vliegen met je drone
 • Houd u uw drone altijd in het zicht (VLOS)
 • Houd u voldoende afstand tot personen
 • Vlieg niet in een No-Fly zone
 • Het is verboden om in de nacht/ in het donker te gaan drone vliegen
 • Houdt rekening met de weerconditie als je gaat drone vliegen

Verderop in dit blog gaan we dieper in op No-Fly zones en het EU Drone bewijs.

Waar mag je vliegen met een drone bewijs?

Is je drone zwaarder dan 250 gram dan ben je verplicht om een EU drone bewijs te behalen voordat je gaat drone vliegen. Het EU dronebewijs bestaat uit twee certificaten, het basiscertificaat (A1/A3) en het aanvullende certificaat (A2). Het verschil tussen deze Eu drone bewijzen is waar je met de drone mag gaan vliegen. Dit is ook afhankelijk van het gewicht van je drone, niet elke drone mag onder het aanvullende certificaat vliegen. Hieronder is het verschil tussen beide certificaten uitgelegd. 

Basiscertificaat (A1/A3)

In het kort:

 • Verplicht voor iedereen die wil drone vliegen in Nederland met een drone boven de 250 gram tot 25 kilo
 • Met dit certificaat moet u minimaal 150 meter afstand houden tot bebouwing
 • Een bewijs dat u op de hoogte bent van alles basisregels voordat u gaat drone vliegen
 • U mag niet drone vliegen in een no-fly zone

Aanvullende certificaat (A2)

In het kort:

 • Aanvulling op het basiscertificaat, u dient dus eerst het basiscertificaat te behalen
 • Geschikt voor drone tussen de 250 gram en 2 kilo (zonder Cx label)
 • Meer kennis over de regels en condities van het drone vliegen
 • U mag met dit certificaat risicovollere vluchten uitvoeren, u hoeft geen afstand te houden tot bebouwing
 • U mag niet drone vliegen in een no-fly zone

Wat is een no-fly zone voor drone?

Een no-fly zone is een gebied waarin je niet mag drone vliegen In Nederland binnen de open categorie. Deze no-fly zones zijn ingesteld zodat drones ander luchtverkeer zoals vliegtuigen of helikopters niet storen. Er kunnen ook tijdelijke no-fly zones worden ingesteld, bijvoorbeeld wanneer een helikopter ergens wil gaan landen. Ook met tijdelijke no-fly zones moet rekening worden gehouden. Als dronevlieger moet je aan al het andere luchtverkeer voorrang geven.

Waar zijn Nederlandse no-fly zones? 

Er zijn in Nederland veel no-fly zones. Voor de hand liggende no-fly zones zijn actief rondom grote vliegvelden. Bij Schiphol in de buurt kun je dus niet zomaar drone vliegen. Ook met tijdelijke no-fly zones moet rekening gehouden worden. Een actueel overzicht van alle Nederlandse no-fly zones kun je vinden via de app of de website van Go Drone. Door het adres in te voeren waar u wilt gaan drone vliegen kunt u zien of er op deze locatie een no-fly zone is ingesteld.

@Instagram Ferdyfrancisdrone vliegen nederland

Wat is een goede drone voor beginners? 

Wanneer u voor het eerst wilt gaan drone vliegen wilt u natuurlijk een goede drone aanschaffen. Er zijn veel verschillende merken en modellen drones te verkrijgen. Wanneer u voor het eerst wilt gaan drone vliegen en een nieuwe drone wilt gaan aanschaffen zijn er een aantal zaken om rekening mee te gaan houden. 

 • Heeft de drone obstakel sensoren (dit voorkomt dat je de drone makkelijk kunt crashen)
 • Hoe makkelijk is het om de drone te besturen
 • Hoe lang gaat de batterij mee (hoe lang kun je met de drone vliegen)
 • Wat is de kwaliteit van de camera 

Dit zijn onze aanraders wanneer u uw eerste drone wilt gaan aanschaffen.

DJI Mavic Mini 2 

Gewicht: 249 gram
Afmetingen (ingeklapt): 245 x 290 x 56 mm
Batterijduur: 30 minuten
Fotokwaliteit: 12 MP
Videokwaliteit: 4K

De DJI Mini 2 is de perfecte drone om voor het eerst gaat drone vliegen. Voor deze drone betaalt u niet direct de hoofdprijs, heeft een prima batterijduur en prima foto- en video-kwaliteit. Ingeklapt is deze drone slechts 245 x 290 x 56 mm, waardoor hij bijna in uw jaszak past. Omdat de drone zo klein is heeft de drone niet dezelfde opties als de grotere drones. De DJI Mini 2 beschikt helaas niet over obstakel sensoren. Dit is zeker handig als u voor het eerst gaat dronevliegen.

DJI Mavic Air 2S 

Gewicht: 595 gram
Afmetingen (ingeklapt): 183 x 253 x 77 mm
Batterijduur: 31 minuten
Fotokwaliteit: 20 MP
Videokwaliteit: 5.4K

Wilt u liever gelijk investeren in een drone die professionelere opnames kan maken? Dan is de DJI Mavic Air 2S een goede keuze wanneer u gaat vliegen. De accu van de drone gaat ongeveer een half uur mee. De maximale videoresolutie is een stuk hoger ten opzichte van de DJI Mini 2. Foto’s kunnen in JPG of DNG RAW formaat worden opgeslagen. Een groot pluspunt aan deze drone zijn de obstakel sensoren, de drone beschikt over zes obstakel sensoren. Hierdoor kan de drone automatisch obstakels vermijden.