Zes rollen van de opleider

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Opleiden is een vak en opleiders leren ook. In dat kader had het team van Drone Class afgelopen week een studiemiddag waarin het trainen centraal stond.

Hoe leren mensen?

Vanuit verschillende invalshoeken kun je kijken naar hoe deelnemers leren en wat dit vervolgens betekent voor het opleiden. Waar vroeger nog wel eens het accent lag op 'straffen en belonen' wordt er tegenwoordig veel meer gekeken naar effectieve manieren om instructie te geven en te zorgen voor interactie tijdens de klassikale training.

Model van de zes rollen

Op basis van het boek De zes rollen van de leraar hebben wij dit model omgedoopt tot de zes rollen van de opleider. Het is een praktische kapstok voor ons.

Intervisie

Aan de hand van elke rol hebben we nagedacht over welke taken en gewenst gedrag van de opleider hierbij horen. Vervolgens heeft elke trainer een eigen profiel ingevuld om bij zichzelf de mate van beheersing van elke rol in te schatten. Tot slot zijn er bij elk rol concrete aandachtspunten geformuleerd om aan te werken. Deze acties zijn aan elkaar gepresenteerd.

Teamontwikkeling

Naast intervisie gaan we in 2021 een plan maken waarin de persoonlijke ontwikkeling van elke trainer en strategische kansen voor de toekomst samen komen.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven

Relevante artikelen