Wat er gaat veranderen in 2020

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Consumenten en ondernemers gaan vliegen in de open categorie, waarbij er aanvullende eisen zijn voor de piloot, drone en onderneming.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 5 juni 2020.

Open categorie

Drone vluchten worden vanaf 31 december 2020 onderverdeeld in risico categorieën (laag, gemiddeld en hoog). De categorie met het laagste risico heet de open categorie.

In de open categorie gaan standaard zowel consumenten als ondernemers vliegen.

Modelvliegen en FPV

Het wordt toegestaan om buiten - in de open categorie - FPV te vliegen, mits er een waarnemer het luchtruim in de gaten houdt. Voor modelvliegers blijft het mogelijk om aan zelfbouw te doen.

Eisen aan de piloot

Elke drone piloot moet een EU Dronebewijs halen. Dit geldt bij drones vanaf 250 gram. Tot en met 25 kilo in de open categorie kunt u dit online doen bij ons.

Verder moet elke onderneming of particuliere piloot geregistreerd staan in een Europese database.

De minimumleeftijd om met een drone, zwaarder dan 250 gram, te mogen vliegen is 16 jaar in Nederland. Leeftijd mag per EU lidstaat nog worden verlaagd tot 14 jaar (specifieke categorie) en 12 jaar (open categorie). Het kan dus zijn dat je in een ander EU lidstaat wel mag vliegen als je jonger bent dan 16 jaar.

Eisen aan de drone

De drone moet een CE keurmerk hebben en op de drone moet een sticker met de verplichte registratie van de drone piloot geplakt worden. In de open categorie is er geen PH nummer meer nodig.

Eisen aan de onderneming

Hoewel in eerste instantie de verplichte WA verzekering niet meer nodig leek te zijn heeft een onderneming deze nog steeds nodig (per drone). Particulieren dienen hun persoonlijke WA verzekering te checken op dekking voor drones. 

Er is nog veel meer wat u moet weten

De open categorie kent haar eigen mogelijkheden en beperkingen qua vluchten. Zo zijn alleen vluchten op zicht in ongecontroleerd luchtruim zijn toegestaan.

Verder moet u de drone op specifieke afstand houden van mensen en gebouwen. Echter kunt u in subcategorie A1 en A2 (drones met Cx label tot max. 4 kilo) wel over gebouwen vliegen. Voor subcategorie A2 (drones met Cx label > 900 gram en max. 4 kilo) dient u - naast het online training certificaat - een competentie certificaat te halen.

Meer over dit onderwerp leert u in de online cursus.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven

Relevante artikelen