Volgende markt: Duitsland

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Drone Class blijft zich ontwikkelen en nieuwe kansen realiseren. In 2021 worden we actief in Duitsland met het EU Dronebewijs en vlieglessen.

Wat wij gaan doen

Zo snel mogelijk na de start in Nederland gaan we ook voor consumenten en bedrijven in Duitsland het EU Dronebewijs aanbieden. Omdat we dichtbij de grens met Nordrhein-Westfalen gevestigd zijn, gaan we ook vlieglessen (Training Day) verzorgen en in Duitsland schriftelijke examens afnemen voor het aanvullende certificaat. 

Hoe is het in Duitsland geregeld?

Duitsland is al best ver in de implementatie. De 'Duitse ILT', het Luftfahrt-Bundesamt (LBA) heeft een goede informatievoorziening opgezet en weet op veel vragen snel antwoord te geven. Anders dan in Nederland start het LBA in het vierde kwartaal met de opleiding voor het basiscertificaat van het EU Dronebewijs. Duitse opleiders mogen alleen opleidingen aanbieden voor het aanvullende certificaat.

Duitse webshop

Zoals we in een eerdere blog al onze Duitse webshop aankondigde, zo zijn we nu bezig om deze te optimaliseren. Net als in Nederland bloggen we regelmatig en zijn we bezig om de online marketing op te starten. Duitse aanbieders hebben al lang hun prijzen voor het EU Dronebewijs online staan. In Nederland zie je het omgekeerde, maar dat komt omdat er op dit moment nog te veel onduidelijkheden zijn. 

Prijzen

Over het algemeen zijn de opleidingen voor het EU Dronebewijs in Duitsland duurder, dan wij hier in Nederland straks gewend zullen zijn. Denk hierbij al gauw aan bedragen boven de vierhonderd euro. Bij een Duitse opleider krijg je daar wel klassikale theorieles voor terug. Bij ons is de theorie online en dat heeft voordelen. In Duitsland vervullen wij de rol van prijsvechter.

Buitenlandse aanbieder

De opleiding volgen bij een buitenlandse aanbieder betekent dat je in het land van de betreffende aanbieder het certificaat moet aanvragen. Voor bijvoorbeeld Vlaamse bezoekers die bij Drone Class de Nederlandstalige opleiding gaan volgen, betekent dit dat ze bij de RDW moeten aankloppen. Hetzelfde geldt straks voor Duitsers die bij ons de Duitstalige opleiding bestellen.

Aandachtspunten

Mocht u zich oriënteren op een aanbieder in een ander EU-lidstaat, controleer dan altijd of deze is erkend door de nationale luchtvaartautoriteit. Bij Drone Class is dit uiteraard geen probleem. Verder kan het lastig zijn om in een buitenlandse taal, die u niet beheerst, het certificaat aan te vragen. Duitse klanten helpen wij daarom met de aanvraag bij de RDW.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven

Relevante artikelen