Tips voor aanschaf nieuwe drone

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

In 2020 staan er weer nieuwe modellen op de planning om uit te komen. Denk daarbij aan de Mavic Air 2, Inspire 3 en EVO 2. Welke tips kunt u meenemen voor de aanschaf?

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 5 juni 2020.

Camera

We kennen drones van prachtige video's en foto's die overal ter wereld worden gemaakt.

Uiteraard is de kwaliteit van de camera een van de belangrijkste aspecten. Sinds 4K video de standaard is, kunt u bijvoorbeeld letten op het aantal frames waarin wordt gefilmd (60 fps heeft de voorkeur) en de bitrate van de video. Hoe hoger de bitrate (100 mbps), hoe meer informatie er per tijdseenheid uitgezonden kan worden.

Voor beroepsmatig gebruikers zijn multispectrale en thermische camera's relevant voor gewasanalyse en inspecties. Hoe groter de sensor hoe beter de kwaliteit van de beelden. Een camera die foto's in meer Megapixels opslaat, levert meer data op, wat van belang is voor de kwaliteit van de analyse.

Platform

Met betrekking tot de camera is dan de vraag: wilt u een drone met een vaste payload of een platform waar u flexibele payload aan kunt hangen?

Een platform, zoals de Inspire 2 en Matrice series van DJI, biedt de mogelijkheid om de sensor te verwisselen of zelfs met meerdere camera's tegelijkertijd te opereren.

Vliegminuten

Op dit moment is 25-30 minuten voor consumenten standaard. Toestellen die meer vliegminuten kunnen maken zijn dus interessant om in de gaten te houden.

Voor beroepsmatig gebruikers zijn kabeldrones interessant. Hierdoor is het mogelijk om een paar uur achter elkaar actief in de lucht te blijven. Bijvoorbeeld voor inspecties, verkeerssurveillance of andere dataverzameling.

Prestaties in de lucht

In ons land hebben we nogal eens te maken met behoorlijk wat wind. Lichte drones uitgerust met kleine motoren hebben het vanaf windkracht 2 al lastig, terwijl u met windkracht 5 (max. 20 luchtknopen) nog mag opereren. Een toestel met grotere motoren kan de wind beter aan.

CE-markering

In de open categorie vliegt u vanaf 31 december 2020 met drones tot max. 25 kilo. Nieuwe drones, die een Europese CE-markering krijgen, moet u echt in de gaten gaan houden. Deze drones worden dan namelijk niet - vanaf 1 januari 2023 - verbannen naar subcategorie A3, waarin u 150 meter afstand moet houden tot bebouwing, recreatie en industrie.

Lees meer in deze blog over verschillende CE-markeringen.

Gewicht

De vuistregel blijft: hoe lager de startmassa hoe beter.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven