Overgang ROC-light open categorie

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Aan alles komt een eind. ROC-light houdt straks op te bestaan. In deze blog leggen wij - in hoofdlijnen - uit hoe de overgang naar de open categorie eruit komt te zien.

Doorvliegen in 2021

Met ROC-light kunt u tot 31 december 2021 opereren onder de betreffende beperkingen van deze bedrijfsvergunning. U volgt dus niet de drone regels van de open categorie. Wel dient u zich bij de RDW alvast te registreren als piloot. Dit kan vanaf 31 december 2020.

Overzetting ROC-light

De ILT neemt met de organisatie contact op en zal uitleggen hoe de overzetting van ROC-light naar de open categorie precies werkt. U kunt zelf beslissen of u hier gebruik van wilt maken. Deze informatie kunt u in het vroege voorjaar verwachten.

Veranderingen

In de open categorie zijn er geen PH-nummers meer nodig. Hiervoor komt de persoonlijke registratie van de piloot bij de RDW in de plaats. Toestellen, die op de ROC-light bedrijfsvergunning staan, worden uit het luchtvaartregister geschreven. Ook is er in de open categorie geen onderscheid meer tussen zakelijk en particulier gebruik van drones.

Wat niet verandert: verzeker uw toestel(len) WA.

Conversiecursus ILT

Onderdeel van de overzetting is een conversiecursus. De ILT zal in 2021 zorgen voor een online cursus die alle piloten, die op de ROC-light bedrijfsvergunning staan, kunnen volgen. In deze cursus komen de regels en procedures in de open categorie aan de orde. Er zit geen examen vast aan deze cursus. Of er kosten mee zijn gemoeid is nog niet bekend, maar wij verwachten van niet.

Door deze cursus te volgen hoeft u bij ons geen EU Dronebewijs te halen.

Laat u ROC-light niet overzetten?

Dat mag. Tot 31 december 2021 kunt u opereren. Daarna moet u bij een erkende drone opleider het EU Dronebewijs gaan halen of (tip:) al gehaald hebben, als u legaal wilt blijven vliegen.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven