Openstaande vragen

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Nog lang niet alle vragen rond de overgang van ROC en ROC-light naar de nieuwe EU drone regels zijn beantwoord. In deze blog verzamelen we vragen en geven we antwoord op wat we al wel of nog niet weten.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 11 augustus 2021.

Gewicht

Vanaf 1 januari 2023 is een Cx label verplicht. Dan is het voor iedereen duidelijk dat je vanaf 250 gram een EU Dronebewijs opleiding nodig hebt. Tot die tijd is er een overgangsregeling voor alle legacy drones (zonder Cx label dus). In deze wettekst wordt gesproken over drones met een lager gewicht dan 500 gram. Deze vallen onder de eisen van subcategorie A1.

 

Omzetting buitenlands A1-A3 certificaat

Heeft u in een ander land dan Nederland A1-A3 gehaald? Dan kunt u dit bij de RDW vanaf 21 juni 2021 om laten zetten naar een Nederlandse versie. Dit is handig voor het behalen van A2. Let op, u moet natuurlijk wel eerst opleiding en examen volgen om A2 bij de RDW te kunnen aanvragen.

Klik hier voor meer informatie.

Omzetting RPA-L

Voor piloten met het Nederlandse RPA-L brevet wordt omzetting naar het basiscertificaat A1-A3 en het aanvullende certificaat A2 geregeld door het ministerie in samenwerking met de ILT, de RDW en de NLR.

Klik hier voor meer informatie.

Oplossing voor niet-ingezeten

Nederlanders die in het buitenland wonen en buitenlanders kunnen vanaf eind augustus 2021 via een erkende Nederlandse vliegschool hun certificaat aanvragen voor het EU Dronebewijs.

  Tot slot

  Hiermee zijn alle openstaande vragen beantwoord. Via deze blog houden we u op de hoogte zodra er antwoorden wijzigen, nieuwe vragen erbij komen en antwoorden op deze nieuwe vragen verschijnen.

  Sem van Geffen

  Mede-eigenaar Drone Class B.V.

  Over de auteur

  Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

  We keep you posted

  Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

  Inschrijven

  Relevante artikelen