Onze feedback op SORA 2.5

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Het laat ons niet los. De nieuwe conceptversie SORA 2.5 die tot zorgen leidt onder (toekomstige) operators in Nederland.

Wat is ook al weer het probleem?

Adviesorgaan JARUS heeft een nieuwe conceptversie van de SORA geschreven. Een SORA gebruik je om als operator toestemming te krijgen om in de specifieke categorie te mogen vliegen. In de nieuwe SORA wordt er te weinig rekening gehouden met kleine multirotors. Het grondrisico gaat onterecht omhoog, waardoor huidige laagrisico operaties straks aan strengere eisen moeten voldoen.

Wat hebben wij hiermee gedaan?

Dronewatch, Helix Aerial Vision en Drone Class hebben de handen ineengeslagen. Er is in januari 2023 een online vragenlijst uitgezet, waar in totaal 84 respondenten aan hebben meegewerkt. Hun input is meegenomen in een feedbackdocument, dat naar JARUS verzonden wordt.

Hieronder kunt u de feedback teruglezen, die door Sem van Geffen is opgesteld. Met verder dank aan Wouter Edens en Wiebe de Jager.

Feedback SORA 2.5

Download de feedback aan JARUS over de SORA conceptversie 2.5

Interesse vanuit EASA

Dankzij onze contacten met EASA hebben wij op belangstelling mogen rekenen van het Safety promotion team en de hoogste directeur (Natale di Rubbo). Zij hebben ons document uiteraard ontvangen en wij gaan nog voor een mondelinge toelichting naar Keulen om met hen te praten.

Drone Class houdt, mede via EASA, JARUS in de gaten.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven