Review: DJI Avata

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Vorig jaar lanceerde DJI zijn eerste ready-to-fly first person view drone: DJI FPV. Deze drone maakte het FPV vliegen toegankelijker door veiligheidsopties, verschillende vliegmodi, digitale besturing en een digitale FPV bril. DJI lanceert nu de DJI Avata  een verbeterde versie van de DJI FPV.

FPV is een afkorting van first person view, wat inhoudt dat je door middel van een videobril ziet wat de camera van de drone filmt. Tijdens de vlucht heeft u geen direct zicht op de drone. DJI wil met de Avata een stap verder gaan dan met de voorganger. De verschillen tussen deze twee toestellen zijn redelijk groot en in het voordeel van de DJI Avata.

Bekijk onze video review over de DJI Avata

De vliegmodi op de DJI Avata

DJI Avata heeft drie vliegmodi: Normal, Sport en Manual. Beginnende gebruikers kunnen starten in de Normal mode. In deze modus wordt de drone door GPS ondersteund waardoor de drone wordt gestabiliseerd. Mocht je een stap verder willen dan kun je overschakelen naar Sport mode. 

Voor de ultieme vrijheid en wendbaarheid kan de drone worden gevlogen in Manual mode. In deze modus krijgt de piloot volledig handmatige controle over de drone. Er kan een maximale snelheid van 97,2 km/uur worden behaald. De GPS wordt uitgeschakeld en de drone wordt niet meer gestabiliseerd. De drone kan in deze modus flips en rolls uitvoeren. Dit is echter wel iets waar veel oefening voor nodig is, als u nog geen vliegervaring heeft.

Besturing en hardware van de DJI Avata

Tijdens het vliegen kijk je live mee via de DJI Goggles 2. Dit is een verbeterde bril, die vooral lichter is geworden. Het beeld vanuit de camera wordt in HD kwaliteit weergegeven, zonder ruis en verstoringen. Via een menu-interface kun je allerlei instellingen wijzigen.

Besturing

Wat de bediening van de drone betreft zijn er twee opties:

  • DJI remote controller
    Besturing via de DJI remote controller gaat volgens de bekende sticks en knoppen. Deze bediening heeft onze voorkeur. De controller moet u echter helaas los erbij bestellen. 
  • DJI motion controller
    Dit is bediening via je hand en geeft je direct toegang tot functies als de emergency brake en return to home. Je kunt ook de hoek van de camera wijzigen en hebt de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende vliegmodus.

DJI motion controller reageert op hand en polsbewegingen. De motion controller beschikt net als de remote controller over een return to home knop, de mogelijkheid om de hoek van de camera wijzigen, mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende vliegmodi en de emergency brake and hover knop.

Camera

De camera van de DJI Avata is niet gimbal gestabiliseerd. De beelden worden met behulp van RockSteady gestabiliseerd. DJI Avata beschikt over een hoge kwaliteit camera die alles in 4K 60 fps vastlegt. De camera wordt ondersteund door het kleurprofiel D-CineLike. Ook is het mogelijk om beelden op te nemen in 1080p 120 fps die in de bewerking flink kunnen worden vertraagd. De beelden kunnen zowel op de drone als op de bril worden opgenomen.

DJI Avata vs DJI FPV 

De DJI Avata is een stuk lichter dan de DJI FPV. Dit betekend dat de DJI Avata in de subcategorie A1 mag vliegen, waar de DJI FPV in de subcategorie A2 gevlogen moet worden. 

De DJI Avata beschikt over een CineWhoop, dit beschermd de drone wanneer de drone tegen een obstakel aanvliegt. De DJI Avata heeft een maximale snelheid van 27m/s, de DJI FPV heeft een maximale snelheid van 39m/s. 

Wanneer je nog geen ervaring hebt met FPV vliegen is de DJI Avata de beste keuze, de drone beschikt over meer veiligheidsopties en is minder snel. Heb je al de nodige ervaring, en ben je op zoek naar meer snelheid en goede kwaliteit, dan is de DJI FPV een goede keuze. 

De belangrijkste verschillen zijn in onderstaand tabel weergegeven. 

Specificatie  DJI Avata  DJI FPV 
Gewicht  410g 795g
CineWhoop Ja Nee
Video resolutie  4k/60fps 4k/60fps
Maximale snelheid 27m/s 39m/s
Maximale vliegtijd  18 minuten  16 minuten 
Stabilisatie 

HorizonSteady RockSteady

RockSteady
FPV bril 

DJI Goggles 2
DJI FPV Goggles v2

DJI FPV Goggles V2


Onze eerste indruk van de DJI Avata

Met de DJI Avata wordt FPV vliegen volgens ons toegankelijker en makkelijker. DJI lijkt kwaliteit gecombineerd te hebben met vliegplezier. Wij zijn onder de indruk van de specificaties van de camera en de te verwachten opnamekwaliteit die DJI belooft. Jammer is dat de DJI Avata alleen wordt geleverd met de motion controller, die voor een kleine doelgroep misschien interessant is. 

Wet- en regelgeving voor de DJI Avata

De DJI Avata weegt 410 gram en mag hiermee in de Subcategorie A1 vliegen. u bent verplicht een EU dronebewijs te behalen voordat u met de DJI Avata mag vliegen. Voor de DJI Avata heeft u het A1/A3 dronebewijs nodig.

Het EU dronebewijs behaalt u door een online training te volgen en een online examen af te leggen. Zodra u bent geslaagd kunt u het officiële EASA certificaat aanvragen. Dit certificaat is geldig in de gehele EU.

Het is daarnaast belangrijk dat er altijd een waarnemer naast de piloot staat, die de omgeving in de gaten houdt en de piloot kan waarschuwen.

Wilt u onder begeleiding van oud-Nederlands kampioen drone racen, Sander Welgraven, uw eerste vliegminuten in first person view maken? Check dan onze praktijktraining en bestel uw training.

DJI Avata bestellen?

Bestel de DJI Avata in onze webshop.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven