Nachtvluchten

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Nachtvluchten met drones zijn in de specifieke categorie mogelijk. Regel bij de ILT een langlopende ontheffing voor uw bedrijf en volg de training Endorsement night flights bij Drone Class.

Nachtvluchten

Niet in elk land mag je zo maar in het donker vliegen. In Nederland is dit per wet zelfs verboden. In de specifieke categorie kunt u een ontheffing vragen voor dit verbod, zodat legale operaties buiten UDP (Uniform Daylight Period) mogelijk worden.

Operationele vereisten

Een nachtvlucht moet van te voren grondig worden voorbereid. Zo heeft het toestel extra verlichting nodig en moet ook de take-off /landing zone verlicht zijn. Alle vereisten en details staan uitgewerkt in het operationeel handboek van de operator.

Langlopende ontheffing

Voorziet u frequente vluchten buiten UDP? Dan is het niet handig dat u voor elke vlucht toestemming moet vragen aan de ILT. Gelukkig is er een langlopende ontheffing. Met deze langlopende ontheffing hoeft u niet meer elke keer bij de ILT om toestemming te vragen voor een nachtoperatie. U heeft hiervoor een aanvullende procedure in het operationeel handboek nodig.

Specific endorsement Night flights

Daarnaast eist de ILT dat de dronepiloot een aanvullende training heeft gevolgd. Dit is de Endorsement module ‘Night flights’. Deze valt onder de Specific endorsement modules, zeg maar een vervolgopleiding voor dronepiloten in de specifieke categorie.

Drone Class biedt u de module Nachtvluchten aan, met praktijktraining 's-avonds, een afrondende examenvlucht en praktijkcertificaat dat u aan de ILT kunt tonen.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven