Jaaroverzicht 2020

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Het jaar 2020 is bijna voorbij. Bij Drone Class blikken wij nog één keer terug op dit roerige, hectische, maar ook succesvolle jaar.

Drone Class en voorspellingen

We waren ervan overtuigd dat er een Mavic 3 aan zat te komen. Dit bleek niet zo te zijn, maar met de DJI Mavic Air 2 en Mini 2 zijn dronevliegers in 2020 toch goed aan hun trekken gekomen. Voorspellen is niet ons sterkste punt. Als we toch een gokje moeten wagen voor het nieuwe jaar: eindelijk de release van een nieuwe Inspire (3) zou mooi zijn.

En toen kwam Corona in Nederland...

We hadden eind februari net de laatste projecttraining voor Project Drones erop zitten, toen het virus zich begon te verspreiden. Scholen en bedrijven gingen daarna op slot, evenementen werden geannuleerd. 

Opleiden tijdens de lockdown

Met toestemming van de ILT schakelde wij in maart volledig over op Online Leren en Skype (inmiddels ingeruild voor Microsoft Teams). De toekomst is sowieso voor meer online opleiden en start vanaf 1 januari a.s. met het EU Dronebewijs. Tot in juni bleven we digitaal trainen, totdat de maatregelen zodanig waren versoepeld, dat fysieke bijeenkomsten weer mogelijk werden. Het virus bleef echter de rest van het jaar aanwezig.

Opdrachten

Afgelopen jaar zijn we te gast geweest bij verschillende scholen en hebben wij diverse bedrijven en organisaties geholpen met hun opleiding en aanvragen. De lijst met opdrachtgevers is lang en daarvoor zijn wij onze klanten zeer dankbaar.

Drie keer erkenning

Drone Class is door de ILT erkend om voor state actors de 'oude' RPA-L theorie te blijven verzorgen. Onze huidige RTF is met twee jaar verlengd. Daarnaast zijn we door het ministerie aangewezen als entiteit om u op te leiden voor de open en specifieke categorie.

Start in Duitsland

Afgelopen zomer kondigden wij het al aan: ook in ons grootste buurland willen we particulieren en bedrijven online gaan opleiden voor de open categorie. Wij verwachten de start van de verkoop van de Duitstalige opleiding in februari 2021. Een Engelstalige versie is ook onderweg.

Overgang

Een uitgestelde overgang naar de nieuwe EU regels op 1 juli 2020 betekende meer tijd om hier op te kunnen voorbereiden. Pas in oktober merkten wij dat de overheid wat meer zaken ging regelen, die tot dan toe waren blijven liggen. De gevolgen zijn voor burgers en bedrijven merkbaar: de RDW is nog niet helemaal klaar en de ILT denkt nog steeds na over de specifieke categorie. Deze achterstand wordt hopelijk in de komende maanden rechtgetrokken.

Campagne

Tot slot mogen we nog een uitgebreide campagne van de rijksoverheid verwachten, die (helaas) niet helemaal goed is ingezet. Wij hopen dat het, na deze valse start, beter zal gaan. De informatie vanuit de Rijksoverheid, die eerder in brochures is uitgebracht, is een hoopvol teken.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven

Relevante artikelen