Hoe zit het met de RDW?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Wat moet u allemaal regelen bij de RDW om legaal met uw toestel te kunnen vliegen? In deze blog leggen wij het uit.

1. Doen: Registreren als piloot

Elke drone piloot met een toestel vanaf 250 gram of een toestel waar in elk geval een camera op zit moet zich registreren. U ontvangt na betaling een code. De RDW noemt dit een exploitantnummer. Dat is uw Europees pilotenregistratienummer. Deze print u op een sticker en de sticker plakt u vervolgens op uw drone.

U registreert dus niet uw toestel, maar uzelf als piloot.

2. Doen: opleiding volgen en certificaat aanvragen

De opleiding volgt u bij een drone opleider, niet bij de RDW uiteraard. Als u bent geslaagd bij een Nederlandse opleider, dan ontvangt u per e-mail een link om uw certificaat bij de RDW digitaal aan te vragen. U ontvangt dit na betaling (iDEAL).

Op dit moment kan de RDW u alleen helpen als u in Nederland opleiding heeft gevolgd en bent geslaagd. Wij verwachten dat dit in de komende weken niet zal veranderen.

3. Doen: De juiste volgorde aanhouden

Haal altijd eerst uw basiscertificaat A1-A3 en vraag daarna dit certificaat aan, voordat u doorgaat met het aanvullende certificaat A2. De RDW kan pas het aanvullende certificaat A2 uitreiken, nadat het basiscertificaat is uitgegeven.

Uw unieke aanvraaglink, die u na slaging per e-mail van de drone opleider ontvangt, is niet onbeperkt houdbaar. 

4. Doen: elk jaar uw certificaat verlengen

Hiervoor logt u zelf in bij de RDW en na betaling kunt u weer een jaar legaal vliegen. Na vijf jaar vraagt u een nieuw certificaat aan. U volgt daarvoor eerst een kleine opfriscursus. Als u niet verlengt, dan verloopt uw certificaat. Daarna moet u opnieuw opleiding en examen doen.

Tot slot

Er wordt gewerkt aan een portal voor EU-burgers, zodat zij ook bij de RDW een certificaat kunnen aanvragen in het Engels.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven

Relevante artikelen