Hoe hoog mag een drone vliegen?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Je wilt met een drone gaan vliegen. Hier zijn een aantal regels en wetten voor opgesteld in Europa. Je mag niet overal met een drone vliegen en er is een maximale vlieghoogte. In deze blog lees je meer.

De meeste drone vluchten worden uitgevoerd in de open categorie. In deze categorie heb je geen (speciale) toestemming of een ontheffing nodig om met je drone te mogen vliegen. Je mag in de open categorie vrij drone vliegen, indien er aan een aantal regels wordt voldaan.

Welke regels gelden er tijdens een drone vlucht?

Houd rekening met de volgende basisregels:

  • Een drone mag maximaal 120 meter hoog vliegen
  • Een drone moet in direct zicht van de piloot gevlogen worden
  • Er mag alleen gevlogen worden in ongecontroleerd luchtruim
  • Er mag in Nederland alleen overdag gevlogen worden
  • De drone moet minder wegen dan 25 kilo

Welke regels gelden er voor de drone piloot?

De volgende regels gelden voor elke drone piloot: 

  • De drone piloot dient minimaal 16 jaar oud te zijn
  • De drone piloot dient in bezit te zijn van het EU Dronebewijs vanaf 250 gram
  • De drone piloot moet zichzelf registeren als 'eigenaar' van de drone en het exploitantnummer zichtbaar aanbrengen op de drone*
  • De drone piloot dient andermans privacy te respecteren

 * Dit geldt voor drones met camera aan boord en anders vanaf 250 gram

Voordat je mag opstijgen met een drone moet je als drone piloot een aantal zaken regelen. Je dient in bezit te zijn van een EU Dronebewijs als je met een drone van boven de 249 gram wilt gaan vliegen. Het EU Dronebewijs kun je behalen door een online cursus met examen af te leggen. Meer informatie over het EU Dronebewijs lees je op onze website.

Daarnaast die je jezelf als eigenaar van een drone te registeren bij de RDW. De enige uitzondering geldt voor speelgoed drones.

Hoe hoog mag je met een drone vliegen in de open categorie?

Een drone mag je maximaal 120 meter hoog vliegen in de open categorie. Wil je hoger vliegen met je drone dan kom je terecht in de specifieke categorie. In de specifieke categorie moet er eerst een bedrijfsvergunning door de ILT afgegeven worden, waarna er hoger gevlogen mag worden met een drone. Ook heb je naast het EU Dronebewijs extra opleiding nodig.

Overzicht van alle drone regels in Nederland

Een volledig overzicht van alle drone regels in Nederland hebben wij al eens eerder geplaatst. In de blog wordt ook uitgelegd welk EU Dronebewijs je nodig hebt voor het vliegen van jouw drone in de EU.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven