Excursie Amsterdam

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Afgelopen zaterdag vond onze excursie plaats in Amsterdam. Met een groep opgeleide piloten hebben wij daar gevlogen. Drone Class Plus leden konden het wel en wee van een operatie in de specifieke categorie live meemaken.

Eye Filmmuseum

De excursie begonnen wij in het restaurant van het Eye Filmmuseum, één van de blikvangers aan het IJ in Amsterdam Noord, op het voormalige Shell terrein. Naast een kennismaking met alle deelnemers en een beetje comfortabel schuilen voor de overkomende regenbuien, vond er een korte briefing plaats.

Drone Class Plus in Amsterdam

Achter de schermen

Intussen was ons team op de vlieglocatie al bezig met de voorbereidingen ter plekke voor de missie. Denk hierbij aan het inrichten van de take-off landing zone, het opzetten van een tv scherm voor de excursiegangers om live mee te kunnen kijken, toestel checks en het installeren van een radiomast.

Om te kunnen vliegen hadden wij toen al de volgende stappen doorlopen:

  • Toestemming voor de missie
    LVNL heeft onze vlucht in GoDrone twee dagen van te voren goedgekeurd
  • Het weer
    Op vrijdag was er nog niet helemaal een duidelijk beeld van de weersverwachting en we konden pas zaterdagochtend om 09.00 u. een 'go' geven voor deze excursie
  • Clearance vanuit Schiphol CTR
    Rond 12.00 u. ontvingen wij van LVNL definitieve toestemming (clearance) voor de missie

Tijdens het vliegen was er tweezijdig radiocontact met de toren van Schiphol. De RT werd verzorgd door Wouter Edens van Helix Aerial Vision. De deelnemers aan de excursie hebben dit 'in werking' gezien! Verder hebben we ook de locale politie ingelicht. De meldkamer bleek al op de hoogte te zijn.

Hoosbui, opklaring en uiteindelijk ideaal weer...

Om 13.00 u. begon het tijdsslot waarin wij zouden kunnen opereren. Helaas viel er op dat moment een flinke (hagel)bui en zat er niets anders op dan de operatie tijdelijk op te schorten. Rond half twee was het droog. Na afstemming met de toren konden we gaan vliegen en mooie beelden maken van de stad. Het zonnetje brak door en vanwege de wolken leverde dit een ideaal wolkendek op voor onze footage.

Vlak voor 15.00 u. was het tijd om te stoppen. Wouter Edens meldde ons af bij de toren en we hielden ter plekke met de deelnemers een korte debriefing.

Drone Class Plus

Spreekt zo'n excursie jou aan? Wij organiseren met enige regelmaat excursies voor onze leden in de community. Uiteraard zijn er ook excursies waarbij je zelf mag vliegen met je eigen drone. Zo gaan we in mei en juni weer samen op pad. Volgend jaar organiseren wij een nieuwe excursie in een CTR. Probeer Drone Class Plus gratis uit!

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven