Drone categorieën: Welke regels gelden?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Waar je mag vliegen, of je een EU Dronebewijs nodig hebt en hoeveel afstand je moet behouden tot personen en bebouwing is afhankelijk van de drone categorie waarin je gaat vliegen. Er zijn verschillende drone categorieën. In welke drone categorie je mag vliegen is afhankelijk van het Cx-label en anders het gewicht van de drone. Welke regels er in elke drone categorie gelden lees je in deze blog.

Drone categorieën

1. Open categorie voor drones
2. Drone subcategorie A1
3. Drone subcategorie A2
4. Drone subcategorie A3
5. De specifieke categorie

Open categorie voor drones

De meeste vluchten worden uitgevoerd in de open categorie. De open categorie betekent dat je mag drone vliegen in ongecontroleerd luchtruim. Vaak heb je voor het drone vliegen in de open categorie wel een EU Dronebewijs en registratienummer nodig. Er zijn drie subcategorieën in de open categorie: subcategorie A1, subcategorie A2, en subcategorie A3. Welke drone regels gelden in de open categorie lees je in onze blog Drone regels in 2023.

Drone subcategorie A1

In subcategorie A1 mag je tot 1 januari 2024 vliegen met kleine, lichte drones tot maximaal 500 gram. Vanaf 1 januari 2024 geldt dit alleen voor drones tot 250 gram. Zwaardere drones zonder Cx-label komen in subcategorie A3 terecht.

Drones tot 250 gram mogen boven personen vliegen, maar niet boven een mensenmassa. Je mag over en boven bebouwing vliegen. Om met deze drones te mogen vliegen moet je de handleiding van de drone doorlezen. Indien de drone een camera heeft moet je jezelf bij de RDW registreren als 'eigenaar' van de drone.

Drones tussen de 250 gram en 500 gram mogen niet direct boven personen vliegen. Er bestaat echter geen afstandscriteria tot personen. Je mag over en boven bebouwing vliegen. Om met een drone, zonder Cx-label, tussen de 250 gram en 500 gram te mogen vliegen dien je in bezit te zijn van het EU Dronebewijs A1/A3. Je volgt een online training en legt een online examen af.

Drone subcategorie A2

In subcategorie A2 mag je in 2023 vliegen met drones tussen de 500 gram en 2 kilo. Je moet in deze drone categorie 50 meter afstand tot niet betrokken personen behouden. Er mag boven en over bebouwing gevlogen worden.

Om in subcategorie A2 te mogen vliegen dient de piloot in bezit te zijn van het EU Dronebewijs A1/A3 + A2. Omdat er met zwaardere drones over en boven bebouwing gevlogen mag worden is het aanvullende certificaat A2 verplicht. De piloot dient zichzelf ook te registreren bij de RDW als 'eigenaar' van de drone.

Drone subcategorie A3

In subcategorie A3 mogen drones tot 25 kilo gevlogen worden. In subcategorie A3 dient de piloot minimaal 150 meter afstand tot bebouwing, personen, industrie en recreatiegebieden te houden.

Om in subcategorie A3 te mogen vliegen dient de piloot in bezit te zijn van het EU dronebewijs A1/A3. De piloot dient zichzelf ook te registreren bij de RDW als 'eigenaar' van de drone.

Veranderen de drone categorieën in 2024?

De categorieën veranderen niet, maar... de overgangsregeling voor drones is afgelopen vanaf 1 januari 2024. Dit betekent dat drones zonder Cx-label vanaf 250 gram dan vallen onder subcategorie A3. Het is dus verstandig om bij de aanschaf van een nieuwe drone te kijken of het toestel een Cx-label heeft (C0, C1 of C2) of nog gaat krijgen.

Hieronder een overzicht van de Cx-labels en in welke categorie het toestel valt:

Cx-label Subcategorie Criteria Registratie Certificaat 
C0 A1 Wel boven personen, niet over menigten. Wel boven bebouwing. Ja Nee
C1 A1 Niet direct boven personen. Niet over menigten. Wel boven bebouwing. Ja A1-A3
C2* A2 Min. 30 meter afstand tot personen, min. 5 meter afstand in low speed mode. Wel boven bebouwing. Ja A1-A3 en A2
C3/C4 A3 Min. 150 meter afstand tot woonwijken, industrie en recreatieve zones. Ja A1-A3

* Met een C2 label mag je overigens ook in subcategorie A3 vliegen, als je je maar houdt aan de beperkingen die voor subcategorie A3 gelden.

Specifieke categorie

Wil je vliegen in bijvoorbeeld een no-fly zone of overschrijd je bepaalde limieten in de open categorie, dan kom je terecht in de specifieke categorie.

Drone vliegen in de EU? Behaal je EU Dronebewijs

Vaak heb je voor het vliegen met een drone een EU Dronebewijs nodig. Je kunt het EU dronebewijs gemakkelijk en snel online behalen. Je behaalt het EU dronebewijs als volgt:

  1. Volg een online training waarin alle drone regels worden uitgelegd
  2. Maak een online examen
    (deze kan bij ons op elk moment gestart worden en gratis worden herkanst)
  3. Zodra je bent geslaagd kun je het officiële EU Dronebewijs aanvragen
    (afgegeven door de RDW in Nederland; goedgekeurd door EASA)

Vragen over welk EU Dronebewijs je nodig hebt voor jouw drone? In welke drone categorie je mag vliegen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven