EU Dronebewijs bij Drone Class

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Op 31 december 2020 gaat Europese drone-regelgeving van kracht. Daarmee komt er een eind aan het huidige nationale stelsel en kunnen we wel zeggen dat er een nieuw tijdperk start. Met volop kansen, maar ook de nodige verplichtingen.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 1 oktober 2023.

Uitstel oorspronkelijke datum

De Europese Commissie heeft op verzoek van een aantal EU lidstaten de oorspronkelijke invoeringsdatum van 1 juli 2020 uitgesteld. Dit betekent dat in Nederland de huidige nationale wetgeving van kracht blijft tot en met 30 december a.s.

Start EU Dronebewijs

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangegeven dat wij per 1 januari a.s. kunnen starten met het verzorgen van de opleidingen.

Open categorie

Vanaf 31 december 2020 gaan particulieren en ook beroepsmatig gebruikers (die nu nog onder ROC-light opereren) vliegen in de open categorie. Voor drones vanaf 250 gram geldt een basiscertificaat. Gaat u vliegen met een iets zwaardere drone, dan heeft u een aanvullend certificaat nodig.

Beide certificaten vallen onder - wat we voor het gemak - het EU Dronebewijs noemen. Drone Class is een erkende RPAS vliegschool, die de bijbehorende online opleiding en examens verzorgt.

Online cursus

De syllabus, gepubliceerd door de EASA, bestaat uit verschillende onderwerpen. Denk daarbij aan regels, kennis over het toestel en operationele procedures. Het bevat ook nieuwe onderdelen, zoals privacy en verzekering.

Leren online vraagt om enige zelfdiscipline. Het voordeel van deze manier van leren is dat u zelf uw eigen tempo kunt bepalen.

Basiscertificaat

Dit is verplicht voor iedereen die gaat vliegen met een drone vanaf 250 gram. U gaat aan de slag met Online Leren, onze digitale leeromgeving. Om het online training certificaat te halen legt u daar een online examen af met veertig meerkeuzevragen.

Aanvullend certificaat

Dit is bedoeld voor vliegen in subcategorie A2. U mag met een iets zwaardere drone over bebouwing vliegen. Daarom worden er meer eisen gesteld aan de piloot, in de vorm van een competentie certificaat.

Hieronder vallen:

  • Alle huidige drones zonder CE-markering vanaf 500 gram tot 2 kilo
    (tot 1 januari 2024)
  • Alle drones met een C2 label

U vervolgt onze online cursus. Ondertussen voert u enige praktijktraining buiten uit. Daarna vult u een verklaring in. U geeft hierin aan dat u de besturing beheerst. Tot slot zult u opnieuw examen moeten doen. Deze keer is dat online of op locatie, in schriftelijke vorm met dertig meerkeuzevragen.

Online Leren

Drone Class heeft de beste digitale leeromgeving van alle aanbieders.

Nieuwsbrief

Wij werken achter de schermen door aan uw opleiding en examen. Abonnees van onze nieuwsbrief lichten wij als eersten in over beschikbaarheid en de kosten. Meld u zich aan voor onze nieuwsbrief!

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven