Heb ik een drone vergunning nodig?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Voor het vliegen van een drone heb je in principe geen vergunning nodig. Wel zul je vanaf 250 gram één of meerdere certificaten moeten halen als piloot. Verder mag je niet vliegen in no-fly zones of risicovolle operaties uitvoeren. Wil je dit toch? Dan moet je een bedrijfsvergunning aanvragen bij de luchtvaartinspectie.

Heb ik een drone vergunning nodig voor particulier gebruik?

Voor recreatieve en zakelijke vluchten in de open categorie heb je geen vergunning nodig. De meeste drone vluchten worden uitgevoerd in de open categorie. Voor de open categorie zijn er twee drone certificaten te behalen: het basiscertificaat A1-A3 en het aanvullende certificaat A2.

Ook al heb je geen vergunning nodig, als je ergens vliegt waar het niet mag of als je niet de juiste certificaten hebt gehaald, riskeer je een geldboete of in beslagname van de drone. Er wordt in de open categorie geen onderscheid gemaakt tussen particulier of zakelijk dronegebruik. Voor beide doeleinden gelden dezelfde drone regels.

Je start altijd eerst met het halen van het A1-A3 certificaat. Daarna kun je verder met het A2 certificaat. Het A2 certificaat is een upgrade van het A1-A3 certificaat. 

Basiscertificaat A1/A3

Met het basiscertificaat A1/A3 mogen drone vluchten met een laag risico uitgevoerd worden. Dit zijn drone vluchten met drones onder de 500 gram en drone tussen de 2 en 25 kilo, met voldoende afstand tot personen en bebouwing.

Aanvullend certificaat A2

Met het aanvullende certificaat A2 mogen drone vluchten met een gemiddeld risico uitgevoerd worden. Dit zijn in 2023 nog drone vluchten met drones zonder C2 label tussen de 500 gram en 2 kilo. Vanaf 1 januari 2024 heeft het toestel een C2 (of C0/C1 label) nodig. Er mag in subcategorie A2 over bebouwing heen gevlogen worden.

Welke drones mag ik vliegen zonder vergunning?

Je mag drones tussen de 0 en 25 kilo vliegen zonder vergunning wanneer je je houdt aan de limieten in de open categorie. De belangrijkste limieten zijn:

  • Maximaal 120 meter hoog
  • Drone altijd in het zicht houden
  • Niet boven mensen
  • Niet vliegen in no-fly zones
  • In Nederland geen nachtvluchten

Met drones vanaf 2 kilo of met C3/C4-label moet je minimaal 150 meter afstand houden van woonwijken, industrie- en recreatieve zones. Vanaf 1 januari 2024 geldt dit voor alle drones zonder Cx-label vanaf 250 gram.

Exploitantnummer

Zorg dat op het toestel een exploitantnummer zit, als de drone een camera aan boord heeft of meer dan 249 gram weegt. Speelgoedtoestellen uitgezonderd.

Het exploitantnummer kun je in Nederland bij de RDW aanvragen.

Kan ik een boete krijgen voor het vliegen zonder drone vergunning?

Als je zonder het juiste certificaat of zonder exploitantnummer vliegt, dan riskeer je een geldboete en - bij meerdere of nog zwaardere overtredingen - in beslag name van het toestel. De hoogte van de boete is afhankelijk van de overtreding. De boete voor het vliegen zonder drone vergunning kan oplopen tot in de honderden euro's. Een volledig overzicht van alle geldboetes voor illegaal dronegebruik vind je hier.

Het bezitten van een geldig certificaat en exploitantnummer wordt gecontroleerd door de lokale autoriteiten. Het tonen van het A1-A3 en A2 certificaat mag digitaal met het pdf bestand of als afgedrukt certificaat.

Hoe behaal ik een certificaat?

Een certificaat is te behalen bij een erkende opleider. Je volgt een online opleiding en maakt een online examen. Drone Class is door de Nederlandse autoriteiten aangewezen als vliegschool om je op te leiden en te examineren.

De opleiding voor het A1-A3 en A2 certificaat werkt als volgt:

  1. Nadat je een bestelling hebt geplaatst ontvangt je een e-mail met de logingegevens voor de cursus en het examen.
  2. Login op onze online leeromgeving. Door middel van korte heldere teksten en ondersteunde afbeeldingen leggen wij je alle drone regels uit.
  3. Wanneer je het cursusmateriaal hebt bestudeerd kun je het examen starten. Het examen wordt in dezelfde online leeromgeving afgenomen. Je kunt het examen op elk moment starten en gratis herkansen.
  4. Heb je het examen gehaald? Je kunt via ons het officiële certificaat bij de RDW aanvragen.
  5. Je ontvangt direct na je aanvraag het officiële certificaat per e-mail. Je kunt dit certificaat printen of digitaal meenemen op je telefoon of tablet.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven