Drone: Fotokwaliteit en videoresolutie

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

De meeste drones worden gebruikt voor het maken van foto’s en video’s vanuit de lucht. Het is daarom handig om te weten in welke kwaliteit de drone kan fotograferen en opnemen. In deze blog gaan wij in op de camera specificaties van drones.

Op zoek naar een nieuwe drone? Lees hier alles over: Beste drones van 2024

Fotoresolutie van een drone camera

Fotoresolutie wordt uitgedrukt in MP (miljoen pixels). Hoe meer MP een foto bezit, hoe meer detail en helderheid de afbeelding heeft. De meeste drones beschikken over een fotoresolutie van hoge kwaliteit. 

Lage resolutie (tot 1MP)

Lage resolutie afbeeldingen zijn bestanden tot 1MP. Afbeeldingen tot dit formaat bevatten weinig details en zijn niet geschikt om te printen of te bewerken.

Gemiddelde resolutie (1MP tot 5MP)

Gemiddelde resolutie afbeeldingen hebben een kwaliteit van 1MP tot 5MP. Ze bieden meer scherpte dan lage resolutie afbeeldingen maar beschikken alsnog niet over veel details. Afbeeldingen van deze grootte zijn al geschikt voor social media berichten.

Hoge resolutie (5MP tot 20MP)

Afbeeldingen met een hoge kwaliteit hebben een resolutie tussen 5MP tot 20MP. Afbeeldingen van deze kwaliteit bieden details en scherpte. Ze zijn geschikt voor afdrukken, bewerkingen of online publicaties.

Ultra hoge resolutie (UHD) (boven 20MP)

Afbeeldingen met excellente kwaliteit hebben een resolutie boven de 20MP. Met deze kwaliteit hebben afbeeldingen ongelofelijke details. Afbeeldingen van deze kwaliteit zijn geschikt voor creatieve bewerkingen en gedetailleerde afdrukken op groot formaat.

Foto gemaakt met drone en in hoge resolutie

Videoresolutie van een drone camera

Videoresolutie bestaat uit twee delen: beeldresolutie en aantal beelden per seconde. Beeldresolutie geeft het aantal horizontale en verticale pixels weer. Hoe meer pixels de beelden bevatten, hoe scherper de beelden zijn en hoe meer details je ziet. Fps (Frames per second) zijn het aantal beelden dat er per seconde wordt gemaakt. Hoe meer beelden er per seconde worden gemaakt, hoe vloeiender de video wordt.

Beeldresolutie

720p (HD Ready)

720p verwijst naar een resolutie van 1280 x 720 pixels. Dit biedt een redelijk scherpe beeldkwaliteit, vooral op kleinere schermen. De kwaliteit van 720p is zichtbaar minder goed dan van hogere video resoluties.

1080p (Full HD)

1080p heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels, dit wordt ook wel Full HD genoemd. Het biedt een scherpere beeldkwaliteit dan 720p. Op sociale media is dit voldoende om iets te delen.

4K (Ultra HD)

4K, ook bekend als Ultra HD, heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dit biedt een aanzienlijk hogere beeldkwaliteit dan 1080p, met vier keer zoveel pixels. Beelden worden zeer gedetailleerd opgenomen. Het is voor drones een standaardresolutie om te gebruiken.

5K

5K heeft een resolutie van 5120 x 2880 pixels. Het biedt een nog hogere beeldkwaliteit dan 4K. Het biedt een uiterst scherpe en gedetailleerde beelden. 5K is voornamelijk geschikt voor bewerking van videobeelden, zonder verlies van kwaliteit.

Beelden per seconde

15 Frames per second

Bij 15fps worden beelden snel schokkerig en is alleen geschikt voor stilstaande beelden, bijvoorbeeld het opnemen van een landschap zonder beweging.

30 Frames per second

30fps is geschikt voor het filmen van beelden met rustige bewegingen. Minimum frame rate voor livestreams.

60 Frames per second

Bij 60fps kun je de vloeienste beelden opnemen en is daarom het meest gangbaar voor drone footage met veel beweging.

120 Frames per second

Met 120fps hebben beelden hoge mate van vloeibaarheid, je kan snelle beelden opnemen met je drone zonder verlies van kwaliteit. Beelden kunnen ook vertraagd worden.

240 Frames per second

240fps wordt voornamelijk gebruikt voor het super vertragen van beelden en het maken van slow-motion video’s.

Cameraresoluties van verschillende drones

Drie populaire drones van DJI zijn: DJI Mini 4 Pro, DJI Air 3 en de DJI Mavic 3 Pro. In onderstaande tabel staat vermeld in welke resolutie deze drone kunnen fotograferen en opnemen.

Onderstaande informatie is van de hoofdcamera van drone. De DJI Air 3 en DJI Mavic 3 Pro beschikken ook over zoom camera(‘s).

 

DJI Mini 4 Pro

DJI Air 3

DJI Mavic 3 Pro

Fotoresolutie
(Hoofdcamera)

12MP/ 48MP

12MP / 48MP 

20 MP 

Videoresolutie
(Hoofdcamera)

4K/100fps
FHD: 1920×1080/200fps

4K/100fps
FHD: 1920×1080/200fps

5.1K/50fps
4K/120fps
FHD: 1920×1080/200fps

Deze drones kunnen we dan ook aanbevelen.

Waar mag ik drone opnames maken?

Het is niet overal toegestaan om met een drone te vliegen en opnames te maken. Er zijn een aantal drone regels waar je als drone piloot rekening mee moet houden. Meer informatie over de drone regels in Europa lees je hier: Drone regels 2024.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven