Drone regels

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Als particulier of operator gaat u standaard vliegen in de open categorie. De belangrijkste regels voor het vliegen leggen wij in deze blog uit.

Verticale hoogte

U vliegt maximaal 120 meter hoog.

VLOS

U houdt de drone altijd in het zicht. Er is geen maximale horizontale afstand, zolang u de drone maar kunt zien.

Afstand houden tot mensen

Vlieg niet boven mensen. Wijk direct en veilig uit als dit toch gebeurt.

Subcategorieën 

Afhankelijk van het gewicht van uw drone vliegt u in een van de subcategorieën (A1, A2 of A3). Hierbij horen aanvullende beperkingen voor het afstand houden.

Let op of uw drone een Cx label heeft.

No fly zones

In gebieden met het vliegverbod (CTR, ATZ, P/R/D, TSA, TRA, TGB) mag u niet vliegen. Gebruik de GoDrone app van de LVNL om deze gebieden te zien.

Let op. U dient nog steeds NOTAM berichten te checken voor tijdelijke beperkingen die niet in de luchtvaartgids (e-AIP), GoDrone app of ICAO luchtvaartkaart staan.

Taken

De EASA vindt het belangrijk dat u uw vlucht gedegen voorbereid.

Weercondities

Bij windsnelheden van meer dan 20 luchtknopen (windkracht 5) is het niet toegestaan om te opereren. Bij een kp-index hoger dan 4 (geo-magnetische storing door zonnewind) dient u GPS mode uit te zetten om veilig te kunnen opereren.

Nachtvluchten

Toestellen dienen te zijn voorzien van een knipperend groen licht voor VLOS operaties. Er kan in principe in de open categorie 's nachts gevlogen worden. Check per land of er geen verbod geldt.

Overige regels

Er zijn nog meer regels voor vliegen in de open categorie. Deze leert u tijdens het volgen van de EU Dronebewijs opleiding.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven