Nieuwe release: DJI Mavic 3

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Afgelopen maand verraste DJI ons met het nieuwste toestel in de DJI Mavic series. Begin november werden de DJI Mavic 3 en de DJI Mavic 3 Cine geïntroduceerd. In dit blog artikel vertellen wij u alles wat u over deze uitvoeringen wilt weten.

Camera

De meest opvallende vernieuwing is de camera module. Waar u voorheen moest kiezen tussen camera kwaliteit of veelzijdigheid heeft de DJI deze drone uitgerust met twee camera’s. De DJI Mavic 3 is voorzien van een gloednieuwe Hasselblad L2D-20c camera met micro four thirds (MFT)-sensor. De tweede camera is voorzien van een telelens. In de DJI Fly-app kan de piloot tussen beide camera’s wisselen.

De onderste camera beschikt over een maximale filmresolutie betreft 5,1K bij 50 fps. In 4K is de maximale framerate 120 fps. Het diafragma is verstelbaar van f/11 tot f/2.8, en de beeldhoek is 84º. De grotere sensor zorgt voor een betere lichtgevoeligheid en een groter dynamisch bereik. De bovenste camera is voorzien van een 162 mm telelens met een beeldhoek 15º en 28x hybride zoom.

Vliegduur

DJI weet bij elke versie de vliegtijd van de drone te verbeteren. Hierbij is de DJI Mavic 3 geen uitzondering. De vliegtijd van deze drone is dankzij de vernieuwde accu’s ruim 45 minuten. Geen beelden meer kunnen maken door lege accu’s is hierdoor verleden tijd. Een nadeel is dat de accu’s van de Mavic 2 niet in de Mavic 3 passen. U zult als dronepiloot nieuwe accu’s moeten aanschaffen om deze overstap te kunnen maken.

Besturing

De besturing van de DJI Mavic 3 is vergelijkbaar met de DJI Air 2S. De controller wordt aangesloten op een smartphone en bestuurd door middel van de DJI Fly-app. Videobeelden worden dankzij OcuSync 3 in 1080p HD overgedragen. De DJI Mavic 3 Cine wordt geleverd met een smartcontroller. Hierdoor hoeft er geen smartphone meer aangesloten te worden. Deze smartcontroller beschikt over een HDMI-aansluiting, toegang tot internet en heeft een helderheid van 1.000 nits.

Beide controllers beschikken over een RTH knop. Deze functie heeft DJI ook vernieuwd. In plaats van een stukje opstijgen en in een rechte lijn naar het opstijgpunt vliegen, kiest de DJI Mavic 3 de meest efficiënte weg naar de take-off zone. Hiermee hoopt DJI crashes door een lege accu onderweg te voorkomen.

Obstakel detectie

De obstakeldetectie is verbeterd ten opzichte van de DJI Mavic 2. Deze nieuwste versie beschikt over 360 graden obstakeldetectie. De sensoren werken in zowel normale vliegmodus als in sportstand. De vernieuwde APAS 5.0 moet ervoor zorgen dat de drone moeiteloos door complexe omgevingen is te sturen. De drone beschikt sinds de laatste firmware update over een nieuwe versie van Active Track, namelijk ActiveTrack 5.0. Deze functie zorgt ervoor dat de drone een object blijft volgen, ook tijdens een achterwaartse of zijwaartse vlucht. De DJI Mavic 3 kan het object weer detecteren wanneer deze uit beeld verdwijnt.

Het verschil tussen de DJI Mavic 3 en de DJI Mavic 3 Cine

Voor de DJI Mavic 3 Cine betaalt u ruim 2500 euro meer, in vergelijking met de DJI Mavic 3. Het grooste verschil is dat de DJI Mavic 3 Cine gebruikt maakt van Apple ProRes 422 HQ Codec. Dit is in de industrie de standaard voor opnames van hoge kwaliteit en het betreft hier een van de beste HD-formaten. Omdat Apple ProRes zorgt voor grote bestanden, is de drone uitgerust met een geheugen van 1 TB. Mocht dit onvoldoende zijn kan er ook nog een microSD-kaart worden geplaatst voor extra capaciteit.

In het onderstaande overzicht hebben we beide uitvoeringen vergeleken:

 

DJI Mavic 3

DJI Mavic 3 Cine

Videoformaat

MP4/MOV (MPEG-4 AVC/H.264, HEVC/H.265)

MP4/MOV (MPEG-4 AVC/H.264, HEVC/H.265);
MOV (Apple ProRes 422 HQ)

Opslag

8 GB

1 TB

Gewicht

895 gram

899 gram

Besturing

DJI RC-N1 Remote controller

DJI RC Pro controller

Het toestel is ook verkrijgbaar in combinatie met een Fly More Combo en er komt nog een speciale bundel met de smartcontroller, zodat je hiervoor niet speciaal de Cine versie hoeft te kopen.

Wet- en regelgeving

De DJI Mavic 3 weegt net geen 900 gram. De drone kan momenteel in zowel subcategorie A2 (tot eind 2023) als subcategorie A3 worden gevlogen. In subcategorie A2 mag de drone boven bebouwing vliegen, met minimaal 50 meter afstand tot niet-betrokken personen. Het toestel heeft echter geen Cx label en het is nog niet duidelijk of deze met terugwerkende kracht er gaat komen in 2022. In subcategorie A3 moet u met uw toestel verplicht 150 meter afstand houden tot bebouwing.

Toestel bestellen

Bestel de DJI Mavic 3 met eventueel de Fly More Combo of als Premium Combo in onze webshop.

EU Dronebewijs

Zin om met de DJI Mavic 3 aan de slag te gaan? Voor de DJI Mavic 3 heeft u in elk geval het basiscertificaat A1-A3 nodig en is het aanvullende certificaat A2 een keuze.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven