Nieuwe release: DJI FPV

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Afgelopen maart verscheen DJI met zijn eerste FPV drone op de markt.

FPV staat voor first person view, wat inhoudt dat je door middel van een videobril ziet wat de camera van de drone filmt. Tijdens de vlucht heeft u dus geen direct zicht op de drone. DJI wil met deze drone het FPV gevoel combineren met elementen van de Mavic series. Beginnende gebruikers kunnen met de DJI FPV stap voor stap leren hoe het is om met een FPV drone te vliegen.

Dit is waar DJI zich in onderscheidt van traditionele FPV drones.

Drie vliegmodi

DJI FPV heeft drie vliegmodi: Normale, Sport en Manual.

Normale mode

Beginnende gebruikers kunnen starten in de Normale mode. In deze modus wordt de drone door GPS ondersteund waardoor de drone wordt gestabiliseerd. In de lucht. Ook beschikt de drone over flight assistance: de drone heeft een return to home en een emergency brake and hover knop. Mocht je de controle over de drone verliezen kan je door middel van deze functies de drone veilig laten landen of rustig de controle terugpakken. De normale mode beschikt ook over obstacle avoidance. Vier sensors zorgen ervoor dat de drone niet tegen obstakels aan kan vliegen. In Normale mode heeft de drone een maximale snelheid van 50 km/uur met een maximale hoek van 25 graden.

Sport mode

Mocht je een stap verder willen dan kun je overschakelen naar Sport mode. Deze modus geeft de drone een maximale snelheid van 100 km/uur. De stijg en daalsnelheden verdubbelen. Ook in Sport modus wordt de drone ondersteund door GPS en flight assistance. De drone wordt de gehele vlucht gestabiliseerd. In tegenstelling tot Normale mode wordt obstacle avoidance uitgeschakeld waardoor de drone dichtbij obstakels kan vliegen.

Manual mode

Voor de ultieme vrijheid en wendbaarheid kan de drone worden gevlogen in Manual mode. In deze modus krijgt de piloot volledig handmatige controle over de drone. Er kan een maximale snelheid van 140 km/uur worden behaald. De GPS wordt uitgeschakeld en de drone wordt niet meer gestabiliseerd. De drone kan in deze modus flips en rolls uitvoeren. Ondanks dat de emergency brake and hover knop nog steeds kan worden ingeschakeld, is vliegen in Manual mode een behoorlijke uitdaging voor piloten met weinig ervaring.

Hardware

Tijdens het vliegen kijk je live mee via de DJI Goggles V2. Het beeld vanuit de camera wordt in HD kwaliteit weergegeven, zonder ruis en verstoringen. Via een menu-interface kun je allerlei instellingen wijzigen.

Bediening

Wat de bediening van de drone betreft zijn er twee opties:

  • DJI remote controller
    Besturing via de DJI remote controller gaat volgens de bekende sticks en knoppen.
  • DJI motion controller
    Dit geeft je direct toegang tot de benodigde functies waaronder de return to home knop, de hoek van de camera wijzigen, de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende vliegmodus en de emergency brake and hover knop.

DJI motion controller reageert op hand en polsbewegingen. De motion controller beschikt net als de remote controller over een return to home knop, de mogelijkheid om dehoek van de camera wijzigen, mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende vliegmodi en de emergency brake and hover knop.

Camera

De camera van de DJI FPV is niet gimbal gestabiliseerd, zoals we dan van de andere DJI drones gewend zijn. De beelden worden door middel van de software RockSteady gestabiliseerd. DJI FPV beschikt over een hoge kwaliteit camera die alles in 4K 60 fps vastlegt. De camera wordt ondersteund door het kleurprofiel D-CineLike. Ook is het mogelijk om beelden op te nemen in 1080p 120 fps die in de bewerking flink kunnen worden vertraagd. De beelden kunnen zowel op de drone als op de bril worden opgenomen.

Wet- en regelgeving

De DJI FPV heeft een gewicht van 795 gram en beschikt niet over een Cx-label. Het toestel is geen zelfbouw en kan dankzij de overgangsregeling tot en met 31 december 2023 in zowel subcategorie A2 als A3 vliegen. Wel is het belangrijk dat er altijd een waarnemer naast de piloot staat, die de omgeving in de gaten houdt en de piloot kan waarschuwen.

Vanaf 1 januari 2024 valt de DJI FPV - vanwege het ontbreken van een Cx-label - in subcategorie A3. Dit wil zeggen dat u minstens 150 meter afstand moet houden van bebouwing.

Toestel bestellen

Bestel de DJI FPV Combo in onze webshop.

EU Dronebewijs

Zin om met de DJI FPV aan de slag te gaan? Voor de DJI FPV heeft u in elk geval het basiscertificaat A1-A3 nodig. Wij adviseren om met deze drone buiten de bebouwde omgeving te vliegen (in subcategorie A3).

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven