Preview: DJI Air 3

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

DJI heeft de opvolger van de DJI Air 2S uitgebracht: DJI Air 3. Het toestel heeft, voor het eerst in de Air series, een telelens aan boord en wat de prijs betreft de moeite waard om eens nader te bespreken.

Bekijk onze video review over de DJI Air 3

Dubbele camera

Een eerste wapenfeit is de dubbele camera, waardoor de gebruiker zowel groothoekopnamen kan maken als teleshots. Dit concept introduceerde DJI met de eerste generatie Mavic 3 en wordt nu dus ook doorgevoerd in het compactere Air-platform. De camera’s zijn gebaseerd op een 1/1.3” CMOS-sensor. De groothoekcamera heeft een vast diafragma van f/1.7. De telecamera heeft een diafragma van f/2.8.

De dual camera komt tot foto’s met 48 Mega Pixels. Video opnames zijn mogelijk in 4K met maximaal 100 fps en in HDR 60 fps. Beide camera’s ondersteunen ook 10-bits D-Log M- en 10-bits HLG-kleurmodi. De 10-bits D-Log M-modus helpt meer licht- en schaduwdetails te behouden voor meer flexibiliteit bij het bewerken. De 10-bits HLG-modus biedt een hoger dynamisch bereik, zonder dat kleurcorrectie noodzakelijk is.

Snelle creaties voor sociale media

Het is ook mogelijk om 2,7 K verticale videobeelden op te nemen, ideaal voor social media. Hiertoe wordt het beeld uitgesneden. Het is helaas niet zo dat de camera kan draaien, zoals bij de DJI Mini 3 Pro. Andere creatieve mogelijkheden op het gebied van beeldmaken zijn: Night Mode, Hyperlapse, Slow Motion en SmartPhoto 3.0. Tot slot biedt de DJI Air 3 een Tilt-Shift mode (voor het zogenaamde ‘Madurodameffect’).

Vliegduur

De DJI Air 3 biedt een langere vliegtijd ten opzichte van zijn voorganger. Je kunt onder ideale omstandigheden namelijk 46 minuten vliegen. Op het gebied van laden is er een primeur: het is mogelijk om resterende energie uit deels lege accu’s over te dragen naar de accu die nog het meest vol zit, zodat die weer helemaal opgeladen kan worden.

Besturing

De besturing van de DJI Air 3 Classic kent ook een primeur: de nieuwe RC-N2 controller. Deze wordt aangesloten op een smartphone en bestuurd door middel van de DJI Fly-app. Videobeelden worden dankzij OcuSync 4 in 1080p HD overgedragen. Ten opzichte van de RC-N1 controller is er meer intern geheugen (32 GB) aanwezig. De accuduur is in vergelijking echter teruggegaan van vier naar drie uur.

Obstakel detectie en overige features

Het toestel heeft obstakeldetectie aan boord in alle vliegrichtingen. Het APAS 5.0 systeem ondersteunt bij het vliegen rondom obstakels. Verder is er in de DJI Air 3 ondersteuning in de vorm van Focus Track (Spotlight 2.0, ActiveTrack 5.0, Point of Interest 3.0) en QuickShots (Rocket, Dronie, Circle, Helix, Boomerang, en Asteroid). Ook is het mogelijk om waypointmissies uit te voeren.

Het verschil tussen de DJI Air 3 en de DJI Mavic 3 Classic

De DJI Air 3 evenaart met twee camera's de DJI Mavic 3, die hiermee zo goed als zeker wordt vervangen. Qua prijs zit de DJI Air 3 onder de Mavic 3 Classic. 

Dit maakt de DJI Air 3 interessant om met de Mavic 3 Classic te vergelijken:

 

DJI Air 3

DJI Mavic 3 Classic

Camera 1 1/3" CMOS (48 MP) 4/3'' CMOS (20 MP)
Max. videoresolutie 4K (100 fps) 5.1K (50 fps)

Videoformaat

MP4/MOV (MPEG-4 AVC/H.264, HEVC/H.265)

MP4/MOV (MPEG-4 AVC/H.264, HEVC/H.265)

Opslag

8 GB

8 GB

Cx-label 

C1

C1

Besturing

DJI RC-N2 Remote controller

DJI RC-N1 Remote controller

Prijs € 1099.- € 1499.-

Het voordeel van de Mavic 3 Classic is de grotere camerasensor en mogelijkheid om in 5.1K te filmen. Met de Mavic 3 Classic kunt u niet in ProRes filmen en dit geldt helaas ook voor de DJI Air 3. Dankzij de H.265 codec en een hoge bitrate is de videokwaliteit gelukkig van bijna hetzelfde niveau.

Wet- en regelgeving

De DJI Air 3 weegt net geen 720 gram. De drone heeft het C1 label en kan in subcategorie A1 worden gevlogen. In subcategorie A1 mag je de drone boven bebouwing vliegen. Zin om met de DJI Air 3 aan de slag te gaan? Voor de DJI Air 3 heeft u het basiscertificaat A1-A3 nodig.

Drone vliegbewijs

DJI Air 3: Toestel bestellen en prijs

De prijzen van de DJI Air 3:

  • DJI Air 3 + RC-N2 controller €1099
  • DJI Air 3 Fly More Combo + RC-N2 controller €1349
  • DJI Air 3 Fly More Combo + RC 2 €1549

Bestel de DJI Air 3 in onze webshop.

 

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven