De 10 mooiste drone locaties in Nederland

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Voor het maken van mooie foto's hoeft u niet altijd naar het buitenland. In Nederland zijn er talloze mooie locaties waar u met de drone kunt vliegen. Met behulp van een drone zie je Nederland ineens op een compleet andere manier. Hoe leuk is het om dat typisch Nederlandse plaatje een keer op een andere manier te bekijken. Waar anders dan in Nederland kunt u dronefoto’s maken van molens of velden vol tulpen. In dit blog geven wij tien tips waar u de mooiste dronefoto’s kunt maken.

Let op! Op Instagram zie je veel foto’s die zijn gemaakt in een No-Fly zone. Check altijd voor uw vlucht of u op de locatie mag vliegen. Wij gebruiken hiervoor de Go Drone app.

1. Verlaten kasteel van Almere

Langs de snelweg A6 bij Almere vindt u het verlaten kasteel van Almere. De eerste paal werd geslagen in 2000 waarna de bouw in 2002 is stilgelegd. Het bouwwerk is veranderd in een hedendaagse ruïne. Ondanks dat het kasteel nooit is afgebouwd is het bovenaanzicht waanzinnig. In 2021 zijn er door kunstenaars graffiti tekeningen aangebracht op de kasteeltoren. Onder andere de Hulk is nu zichtbaar op het kasteel.

Let op: deze locatie ligt in de buurt van een no-fly zone.

@Instagram mvs.fotoMooiste drone locaties Nederland verlaten kasteel

2. Heusden (Noord-Brabant)

Heusden is vanaf boven nog mooier. De stad is gebouwd in een stervorm en wordt omringt door een dubbele gracht. Vanaf de grond is dit niet goed zichtbaar, maar met de drone krijgt u fantastische beelden. In het midden van het dorp staat een grote kerk, die boven alle bebouwing uitsteekt.

In Heusden mag je tot 30 meter hoog vliegen, in verband met een laagvlieggebied. Toestellen onder de 250 gram of met een C0, C1 of C2 label zijn hier toegestaan.

Tip: Met het A2 certificaat mag u boven bebouwing vliegen en kunt u close-up foto’s maken van de kerk in Naarden. Let hierbij wel op dat u niet boven niet-betrokken personen vliegt.

@Instagram FerdyfrancisMooiste drone-locatie Nederland Naarden

3. Eenzame eik

In het Sterrenbos op de Utrechtse Heuvelrug staat de eenzame eik. Wanneer je vanaf de parkeerplaats gaat wandelen loop je steeds verder omhoog tot je op een gegeven moment één grote eik ziet staan. De eik staat in het midden van een cirkel waar acht paden naartoe leiden. In 1790 is het spakenwiel - met in het midden de eik - aangelegd en is sindsdien in zijn originele vorm onderhouden. Vanaf de grond is dit al mooi, maar met de drone wordt het wiel nog beter zichtbaar.

@Instagram mvidroneMooiste drone-locatie Nederland Eenzame eik

4. Zaanse Schans

Elk jaar komen massa’s toeristen naar Nederland om de klassieke Nederlandse molens te fotograferen. Het blijft natuurlijk een uniek plaatje. De Zaanse Schans staat bekend om zijn klassieke Nederlandse molens. De molens, met de traag draaiende wieken en de uitgestrekte weilanden op de achtergrond, zijn goed in beeld te brengen met de drone. Een typische foto van Nederland, maar dan vanuit een ander perspectief.

Let op: deze locatie ligt in de buurt van een no-fly zone. Ook kan het hier druk zijn in verband met toeristen (die misschien ook willen vliegen). 

@Instagram by_ewoldMooiste drone-locatie Nederland Zaanse Schans

5. Scheveningse Pier

De Pier van Scheveningen is bij veel drone vliegers geliefd. Scheveningen is erg toeristisch en toch kun je hier goed vliegen. Vanaf het strand kunt u opstijgen waarna u boven zee de pier in beeld kunt brengen. Er is veel te doen op de pier. Er staat een reuzenrad, u kunt bungeejumpen en er is een zipline. Genoeg om in beeld te brengen en hoe leuk is het om een shot met een beweging te maken.

Deze locatie ligt in een no-fly zone, die één keer per jaar (op 15 augustus) actief is. Op overige data kun je hier dus gewoon vliegen.

Tip: Tijdens het hoogseizoen heeft u de meeste kans om beelden te maken van het bungeejumpen of de zipline. Houdt hierbij wel rekening om voldoende afstand te houden tot niet-betrokken personen.

@Instagram Drone Classpier scheveningen

6. Tulpenvelden in de bollenstreek

Nog zo’n Nederlands plaatje, de tulpenvelden. Tussen eind maart en begin mei staan de tulpen in bloei. Er zijn verschillende plekken in Nederland waar tulpen worden geweekt. In de bollenstreek vindt u grote akkers vol bloeiende tulpen. Wijk een beetje van de toeristische route af om grote mensen massa’s te vermijden.

Een deel van de bollenstreek ligt in de no-fly zone van De Kooij, hier mag je niet met je drone vliegen. Gelukkig zijn er ook genoeg locaties in de bollenstreek waar dit wel mag, in de buurt van Sassenheim is een open luchtruim en kun je de bollenvelden goed in beeld brengen.

Tip: Voor extra leuke beelden, huur een fiets of kano om de bollenvelden te verkennen en laat de drone je een stuk volgen door middel van activetrack.

@Instagram Drone Class

7. Kasteel de Haar

Het sprookjesachtige kasteel de Haar staat in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het kasteel heeft ophaalbruggen, kasteeltorens, een grote gracht en een prachtige kasteeltuin. Kasteel de Haar is het grootste kasteel dat in Nederland staat. Met de drone is goed zichtbaar hoe groot en indrukwekkend dit bouwwerk is. Wilt u het volledige kasteel op de foto hebben, houd dan voldoende afstand.

@Instagram nick_skeyesMooiste drone-locatie Nederland kasteel de haar

8. Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen zijn allemaal smalle eilandjes met kleine huisjes. De eilandjes zijn alleen bereikbaar per boot. Wanneer u hier met de drone boven vliegt ziet u pas goed hoe klein sommige eilandjes zijn. Door de turfwinning hebben de Vinkeveense plassen hun kenmerkende waaiervorm. Vanuit de lucht is hierdoor en uniek lijnenspel te zien, wat resulteert in unieke dronefoto’s.

Let op: deze locatie ligt gedeeltelijk in een no-fly zone. Raadpleeg GoDrone om te zien en zelf te beslissen waar je het beste kunt vliegen.

Tip: Maak een vlucht tijdens zonsopgang of zonsondergang, door de oranje lucht worden uw dronebeelden nog mooier.

@Instagram marionstoffelsMooiste drone-locatie Nederland Vinkeveense plassen

9. Puzzelstuk eiland

Een zeer geliefde locatie onder de dronevliegers. Wellicht heeft u hier al verschillende foto’s van voorbij zien komen. Puzzelstuk eiland ligt in de Maarsseveense Plassen. Zoals de naam misschien wel doet vermoeden is het eiland in de vorm van een puzzelstukje gebouwd. Met de drone kunt u dit grappige eiland goed fotograferen, omdat de vorm vanuit de lucht goed zichtbaar is.

Let op: er is aangrenzend een Natura 2000 gebied, waar u niet mag vliegen.

@Instagram erikkruugMooiste drone-locatie Nederland Puzzelstuk eiland

10. Het verdronken land van Saeftinghe

Last but not least: Het verdronken land van Saeftinghe kan niet in deze lijst ontbreken. Dit natuurgebied, tussen Nederland en België, is een uitgebreide wildernis met brakwater. Van de Westerschelde vertakt het water zich in steeds kleinere kronkelende riviertjes. Het natuurgebied zelf is Natura2000, uw drone mag wel buiten dit gebied vliegen.

@Instagram fly.to.get.high

Heeft u een van de locaties uit onze lijst bezocht? Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten! Vergeet ons niet te taggen op Instagram: @droneclass_nl

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven