BVLOS opleidingen

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Naast het vliegen op zicht biedt Drone Class nu ook opleidingen aan voor BVLOS operaties. In deze blog leggen wij uit wat BVLOS is en hoe wij u daarin kunnen opleiden.

Drone in het zicht houden

Als dronepiloot houd je standaard een toestel altijd in het zicht. Dit geldt zowel voor de open als voor de specifieke categorie. Wanneer een drone 500 meter ver vliegt van de piloot, is het al lastig om het toestel met eigen ogen te blijven zien. Mocht je het zicht op het toestel verliezen, vlieg de drone dan direct terug of schakel RTH in om het toestel dit zelf te laten doen.

Wat is BVLOS?

BVLOS is een afkorting van Beyond Visual Line of Sight. Dit betekent dat je een drone voorbij eigen zichtafstand laat vliegen. Met bijvoorbeeld een Mavic 3 ben je na 500 meter afstand de drone misschien al kwijt. Of iets verder, het gaat erom dat u de drone niet meer kunt zien met uw eigen ogen. Op dat moment vliegt u dus BVLOS.

BVLOS operaties

Er zijn verschillende toepassingen met drones denkbaar, waarbij er BVLOS gevlogen moet worden. Denk aan noodoproepen die in een meldkamer binnenkomen, bewaking van bedrijfsterreinen, industrie en havengebied, het vervoer van (medische) goederen door de lucht, maar ook inspecties van objecten, zoals hoogspanningsleidingen en windmolens, die op grote afstand van de piloot staan. BVLOS is dan ook een parapluterm voor uiteenlopende operaties.

Wettelijk gezien kan er onderscheid gemaakt tussen twee type operaties:

 • BVLOS operaties met een maximaal bereik tot 1 kilometer
  (op basis van STS-02 / PDRA-S02 / SORA)
 • BVLOS operaties met een bereik vanaf 1 kilometer
  (op basis van generieke PDRA's / SORA)

In Nederland heeft u heeft als bedrijf toestemming nodig om BVLOS operaties uit te voeren, wat betekent dat o.a. de dronepiloot hiervoor opgeleid moet zijn.

BVLOS opleidingen

Dit brengt ons bij de training die nodig is om dronepiloten goed voor te bereiden op BVLOS vluchten. Allereerst is er onze basisopleiding in de specifieke categorie, waarbij u beheersing van het toestel in VLOS zonder GPS moet laten zien. Dit is belangrijk, omdat veel BVLOS vluchten starten/eindigen in VLOS en ATTI mode een belangrijke abnormale vluchtsituatie is om te beheersen.

Allereerst is de Praktijktraining DJI Dock een mogelijkheid om te ervaren of (geautomatiseerde) BVLOS operaties voor u interessant is.

Daarna kunt u getraind worden in BVLOS, in twee stappen:

 1. Praktijkgedeelte (B)VLOS
  Voor BVLOS operaties met een maximaal bereik tot 1 kilometer
 2. Endorsement module BVLOS
  Voor BVLOS operaties met een bereik vanaf 1 kilometer

Hieronder vindt u een kort overzicht ter samenvatting:

BVLOS opleiding bij Drone Class

Grofweg is het verschil tussen een training en opleiding, dat wij bij een opleiding ook beoordelen of u de gewenste kennis/vaardigheden bezit voor het uitgeven van een certificaat van voltooiing.

Unieke, leerzame ervaring

Drone Class heeft beschikking over een landelijk gelegen trainingslocatie waar wij alle ruimte hebben om korte en langere BVLOS vluchten rustig te oefenen. Wij laten u graag laten kennismaken met zelf vliegen en automatische vluchten. Voor het laatste gebruiken wij DJI Dock, een drone-in-a-box oplossing. Drone Class is gevestigd op een groot bedrijfsterrein, waar het toestel overheen mag vliegen. Uiteraard op basis van autorisatie door de ILT. Op ons kantoor creëren wij een meldkamer, waarin u alles leert over het inplannen en monitoren van vluchten. Een uitdagende, realistische trainingssetting dus. 

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven