De 10 tips voor de mooiste vakantiefoto’s
Een drone kan bijna niet meer ontbreken in uw reisuitrusting. Een drone is geschikt voor iedereen die reiscontent wil maken of een ander perspectief wil geven aan vakantiefoto’s.
Het maken van dronefoto’s is ontzettend leuk, maar wilt u uniekere en mooiere dronefoto’s lees dan onze tien tips voor het maken van de mooiste dronefoto’s.
1. Een goede voorbereiding
Wanneer u gaat met een drone gaat vliegen is een goede voorbereiding noodzakelijk. Heeft u nog niet vaak met een drone gevlogen, dan is het raadzaam om eerst met de drone te oefenen op een locatie zonder obstakels. Wij hebben een aantal oefeningen beschreven waardoor u het vliegen met de drone kunt oefenen. Wilt u liever uw eerste vlieguren samen met een ervaren drone piloot maken? Dan kunt u voor een vliegles kiezen. Wanneer u de drone volledig onder controle heeft, kunt u beginnen met het maken van dronebeelden.
2. Fotografeer in RAW
Wanneer u drone in RAW-formaat kan fotograferen is het raadzaam om in dit formaat uw beelden vast te leggen. RAW-formaat biedt meer veelzijdigheid bij de bewerking van de beelden. In RAW-formaat worden de beelden met een groter aantal details en in hoge resolutie gemaakt. Dit biedt voordelen tijdens de bewerking van de beelden. Er kunnen dan meer kleur en belichtingsaanpassingen worden gemaakt zonder dat de foto er onnatuurlijk uit komt te zien.
3. Fotografeer met een lage ISO
Door met een lage ISO te fotograferen, voorkomt u dat er veel ruis zichtbaar is op de beelden. Drone camera’s beschikken vaak over kleine sensoren. Deze sensoren werken niet goed met hoge ISO instellingen. We adviseren dan ook uw ISO waarde beneden de 100 in te stellen wanneer u overdag opnames maakt. Wilt u meer licht in uw beelden, dan kunt u het diafragma openen of een iets langere sluitertijd gebruiken. Hierdoor blijven de beelden scherp.
4. Vlieg tijdens zonsopgang en zonsondergang
De mooiste belichting voor dronefotografie is tijdens zonsopgang en zonsondergang. De zon is rond dit tijdstip zachter van kleur waardoor je een mooie goudoranje belichting krijgt. Deze belichting is erg mooi voor foto en video. Vroeg opstaan om de eerste zonnestralen vast te leggen wordt beloond met mooie plaatjes. Vaak is het rond dit tijdstip ook erg rustig wat ook bevorderlijk is voor de foto’s.
5. Probeer verschillende composities uit
Vanaf boven ziet de wereld er heel anders uit. Er worden andere lijnen en patronen zichtbaar. Met deze lijnen en patronen kun je in de compositie spelen. U kunt fotograferen vanaf een grote hoogte met de camera recht naar beneden, dit noemen we een topdown foto. U kunt ook dichter bij het object vliegen met de camera in een hoek van 90 tot 180 graden. Elke compositie zorgt voor een ander plaatje. Probeer verschillende composities uit om erachter te komen wat uw voorkeur heeft.
Tip: Op onze Instagram pagina kunt u verschillende composities van andere dronepiloten bekijken voor inspiratie.
6. Maak gebruik van lensfilters
Verschillende weersomstandigheden zorgen voor verschillende belichting. Sneeuw weerkaatst veel licht. In de zomer is de zon erg fel. In de herfst kan het soms erg somber zijn. Deze belichtingen wil je neutraliseren, zodat de foto niet overbelicht of onderbelicht wordt. De dronecamera heeft een kleine sensor waardoor je de belichting niet altijd via de instellingen kunt neutraliseren. Een goede oplossing is dan een lensfilter. Deze lensfilter klik je op de lens van de camera. Voor elke belichting is een andere filter te vinden.
7. Maak gebruik van ActiveTrack
De drone kan een object vanuit de lucht blijven volgen. U hoeft de drone dan niet meer zelf te besturen. Selecteer het onderwerp, begin met filmen en laat de drone het onderwerp volgen. ActiveTrack kan onderwerpen zoals een auto, een boot, een motor, een fiets of een persoon volgen. Met ActiveTrack worden de beelden gestabiliseerd en vloeiend opgenomen. Mocht uw drone de functie ActiveTrack bezitten dan is het zeker aan te raden deze functie uit te proberen.
8. Maak gebruik van Hyperlapse
Een andere interessante functie op drones is Hyperlapse. Een hyperlapse is een bewegende timelapse. De drone vliegt naar voren en maakt haast elke seconde een nieuwe foto. In de instellingen van de drone kun je aangeven hoeveel foto’s er gemaakt moeten worden om de hoeveel seconden en hoe ver de drone moet vliegen. Dit resulteert in unieke beelden. Bekijk deze hyperlapse eens.
9. Maak gebruik van Auto belichting Bracketing (AEB)
Wanneer de AEB-modus is ingeschakeld, maakt de drone gewoonlijk tussen de drie en vijf opnamen met verschillende belichtingen. Deze foto’s kunnen in een bewerkingsprogramma worden samengevoegd, zodat er een dynamisch beeld ontstaat. De foto’s met verschillende belichtingen kunnen ook afzonderlijk van elkaar worden bewerkt. Uit de verschillende belichtingen kiest u de serie met het mooiste licht. Met AEB bent u ervan verzekerd dat er altijd wel een foto met de juiste belichting tussenzit.
10. Bewerk de beelden
U kunt in de instellingen van de drone veel aanpassen, maar een goed bewerkingsprogramma is ook belangrijk. Je kunt kleuren verzachten, de foto ophelderen, andere belichting kiezen of de compositie iets wijzigen. Voor het maken van een video met meerdere beelden heb je software nodig. Veel dronepiloten gebruiken de programma’s Adobe Lightroom voor fotobewerking en Adobe Premiere voor videobewerking. Met deze programma’s is het even oefenen, maar als u het eenmaal begrijpt kunt u de mooiste beelden bewerken.
Hulp nodig bij het maken van dronebeelden, het exporteren en bewerken van video’s en foto’s? Wij helpen u graag! Wij hebben jarenlange ervaring met het maken van dronebeelden en het vliegen van drones, kennen elke optie en functie en leggen dit graag aan u uit. Meer informatie vindt u hier over vlieglessen met videobewerking.